Снимка: Bulgaria ON AIR

Граждани организират протест на 30 март срещу зачестилите напоследък случаи на насилие срещу животни. Недоволството е адресирано и към нехуманното отношение към четириногите от страна на кметовете на общини, както и срещу лошите условия в приютите. Сборният пункт за протеста е Министерският съвет, като след това ще има шествие по централните улици на столицата.

Още по темата

Примери за издевателства над животни обаче постъпват от цялата страна, а зоополицията засега трудно успява да реагира на всички сигнали.

"Най-големите проблеми са в Наказателния кодекс и Закона за защита на животните. Нито едното, нито другото не работи. Насилието над животните ескалира навсякъде. Не са виновни само единици хора. Виновни са и кметовете, които нямат програма за овладяване на популацията и грубо нарушават закона. Изкарват кучетата извън населеното място, предполагаме, че ги тровят и по този начин дават пример на своите граждани", коментира в "България сутрин" Ирина Николова от "Помощ за животните – ДАРА".

Тя уточни, че в протеста ще се включат хора от много градове и представители на различни организации.

Ваня Костова от "Помощ на животинките в беда" обясни, че в едно от приетите кучета в спасителния им център, са открити над 80 сачми. Това значи, че някой е използвал животното за мишена.

Тодорка Георгиева пък ще заведе учениците си на протеста.

"Те знаят, че трябва да се грижим за животните. Виждат как бусове теглят с примки бездомните животни и тичат за помощ, преживяват много", обясни учителката пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase