Снимка: архив "Булфото"

Увеличаване на случаите на жестокост спрямо животни у нас по празниците отчитат от международната организация за защита на животните "Четири лапи".

Още по темата

В повечето случаи агресията е насочена към домашни и бездомни кучета и котки, като най-често те стават жертва на стрелба с огнестрелно оръжие или на отравяне.

Явор Гечев от организацията посочи конкретни примери:

"В София, в Северния парк, където едно кученце, бездомно животно, което от години живее в парка, е било простреляно от упор. Това е изключително притеснително, защото в градска среда има хора, които използват огнестрелно оръжие, което е опасно не само за животните, но и за хората. Има и увеличаване на случаите в страната. В Пазарджик продължават случаите на отровени животни в паркове и градинки, което е безкрайно опасно, не само за животни, но и за хора. Над 15 животни вече са отровени, не само бездомни, но и домашни".

От "Четири лапи" съветват при всеки случай на насилие над животно да бъде подаван сигнал за извършено престъпление на тел. 112, а в случай, че диспечерите откажат съдействие - и до дежурен районен прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase