Снимка: архив, Булфото
fallback

Формулярите за помощи от държавата, които хората с увреждания ще попълват от 1 април, ще бъдат разделени на три възрастови групи. Те са от 0 до 12 години, от 12 до 18 години и над 18 години. Тези промени в проекта на методика на извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепата на хората с увреждане бяха приети по време на първото заседание на Националния съвет на хората с увреждания.

Oще по темата

Сборът точки, които дадено лице има към отделните въпроси, ще се умножава по съответния коефициент зависимо от това към коя възрастова група принадлежи. Към всеки въпрос ще имат и уточняващи подвъпроси. Сборът от точките от коефициентите ще служи за изчисляването на броя часове лична помощ, които може да получи един инвалид. "Считаме, че оценката ще бъде по-обективна по отношение на основното, за което тя ще бъде предназначена – определяне на личната помощ и по-конкретно на часовете асистентска подкрепа за тези хора с увреждания, които са правоимащи", заяви социалният министър Бисер Петков след заседанието, цитиран от "Монитор". Той допълни, че спрямо закона за личната помощ за първите 2 години от прилагането му хората с увреждания над 90% и децата с над 50% с право на чужда помощ са правоимащите.

С промените се опростява и работата на социалния работник при попълването на формуляра за самооценка. Ако едно лице е заявило потребност от лична помощ, то тогава социалният работник, който е водещ за съответния случай, ще попълва само определени части, свързани с тази потребност.

Социалният министър уточни, че след 3 месеца от прилагането на методиката ще бъде направена оценка на въздействието и да бъдат извършени корекции, ако е необходимо.

По време на заседанието Съвета не подкрепил работа по проекта за прилагане на Закона за хората с увреждания, обясни неговият председател вицепремиерът Томислав Дончев. Бисер Петков обясни, че не бил постигнат консенсус какъв да е размерът на закупената продукцията от работодателите на фирми, които не могат да наемат хора с увреждания. Тяхното предложението било да е в размера на една минимална работна заплата, докато от Национално представителните организации на хората с увреждания искали да бъдат три работни заплати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 5 години

Написаното е пълна боза !

13

Анонимен

преди 5 години

Нищо не разбрах от тази новина. Единственото, което е ясно е, че пак ще ни прецакат.

12

Анонимен

преди 5 години

Останаха ли работещи хора в нашата България?

fallback