Снимка: Булфото, архив

Граждани предлагат редица идеи как да намалеят неизрядните съседи в блоковете. Неплатените такси за общите части на входа да се събират с местните данъци и такси гласи едно от предложенията, залегнали в предстоящите промени в Закона за етажната собственост.

"Огромен е интересът на обществото към промените, които в момента изработваме за подобряване на управлението на етажната собственост", каза Гергана Благиева, директор на дирекция "Жилищна политика" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пред bTV.

Граждани искат санкции срещу неизрядни съседи, част от парите, дължими и неплатени към етажната собственост, може да да се подават към общината, която да ги събира в последствие заедно с местните данъци и такси, каза Благиева.

До 15 април се събират предложения, които ще бъдат обсъждани за включване към новите текстове на закона.

В момента собствениците на имоти имат повече права отколкото задължения и е много трудно налагането на санкция към собственик, който не изпълнява решенията на общото събрание в етажната собственост и който не плаща дължимите такси за управление и поддръжка на общите части в сградата. Затова се предлага завишаване на задълженията на собствениците и увеличаване правата на общото събрание за санкции към неизрядните собственици. Ефектът, който търсим, е изпълнението и контролът за изпълнение на правилата за управление и поддръжка на общите части в сградата да се повиши, както и да се повиши ангажираността към собствеността. Освен към жилището, трябва да се полага необходимата грижа и към общите части, които са дял от всяко жилище, обясни Благиева.

Имало предложения да отпаднат таксите за асансьор за живеещите на първи и втори етаж, но това по думите на експерта не е добро решение. Защото по същата логика живеещите на първия етаж трябва да бъдат изключени от поддръжката на покрива, но той е обща част и средствата за него се дължат от всички живущи.

"Затова ще търсим механизъм за по-справедливо разпределение на таксите в зависимост от етажа и дела в общата собственост", каза още Гергана Благиева.

Коментари Напиши коментар

175

българин

преди 3 месеца

умишлшно не казват как е във други държави, защото ще се види че и новите неща които ще приемат няма да действат. а то е направено и работи от години.

174

Златко

преди 4 месеца

До Анонимен
За асансьора. Наистина в моите обекти до втория и третия етаж не се ползват асансьори и не се плащат, но те са изключени и на тях асансьора НЕ СПИРА и за това не се плащат. Съвсем справедливо е да не се плаща нещо , което не се ползва.

173

Анонимен

преди 4 месеца

от нашият 8 етажен блок .съседите до 4 етаж казват ,че не ползват асансьор и не го плащат ,от тях единият е самият домоуправител юрист по професия и срам за гилдията на юристите,наемателите също не плащат нищо.плащат само 3 семейства пенсионери,самоназначената чистачка укрива доходите си,а чисти нелегално 7 входа за по 60лв.всеки.