Снимка: Reuters
fallback

България ограничава въздушното си пространство за полетите на самолети Boeing 737 MAX 8, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Oще по темата
Във вторник вечер в 21.00 часа Европейската агенция по безопасност на полетите (EASA) издаде директива по безопасност, касаеща самолетите Boeing 737 MAX 8. Във връзка с нея ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" издаде необходимите указания, ограничаващи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство, включително и излитащите и кацащите на българските летища, с изключение на полетите за пребазиране/ремонт.

Също така ще бъде гарантирано обслужване и безопасно кацане на самолетите от същия тип в случай на възникване на извънредна или аварийна ситуация.

По-рано вчера вечерта самолет от този тип, изпълняващ полет от Хургада до Амстердам, кацна безаварийно на летище "София".

Както е известно самолет Boeing 737 MAX 8, със 157 души на борда, се разби близо до столицата на Етиопия. Машината на "Етиопиън еърлайнс" катастрофира малко след излитане от Адис Абеба, като все още не са ясни причините за катастрофата.

Разбилият се самолет е от същия тип като този на индонезийската компания Лайън еър, който падна в морето миналия октомври 13 минути след излитането от Джакарта. Тогава загинаха 189 души, припомня Франс прес.

Заради катастрофата акциите на най-големия производител на самолети в света се сринаха с 5%. Почти 40% от активните 371 самолета Boeing 737 MAX 8 са приземени, според изданието Flightglobal, като 97 от тях са на най-големия пазар - Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

daa

преди 5 години

Барабар Петко с мъжете. Вдигне ли се някаква "гюрюлтия",която се покрепя от големи държави с "топки",ние се присламчваме към тях,да не останем назад. Покажете веджъж и вашите "топки"-случи се нещо негативно в световен мащаб,бъдете първи,покажете,че сте независими,сами решавате съдбата си.Но това НИКОГА няма да се случи..

15

Историчка

преди 5 години

Това е начало на търговска война срещу САЩ, защото селскостопанската им продукция и пълна с ГМО, а техниката им вече отстъпва на китайската. А щом Китай се е заел с това - началото на краят на некачественото американско производство е близо!

14

Един от Северозапада

преди 5 години

"Е сега му е майката,да купи България 5-6 самолети. Да се подмажем на каубоите"От 1989-та само това правим, и какво постигнахме? Сещам се само за един паметник, на пилотите, бомбардирали София на времето, който са направили, безвъзмездно.Всичко друго сме го пратили и преплатили. Да не говорим, че за нашата бананова република, не само шоколадите от ЕС са с други съставки, а и стоките оттам. Имат едно на ум, че пак може да си извъртим задните части на 180градуса, както няколко пъти за 80 год.

fallback