Снимка: Pixabay

Великобритания се присъедини към редицата държави, които забраниха полети с Boeing 737 MAX да се извършват от и до страната, както и във въздушното пространство. Забраната идва след като през уикенда втори самолет от модела катастрофира само в рамките на няколко месеца.

"Тъй като в момента нямаме достатъчно информация от базата данни, която имаме, като предпазна мярка, издадохме инструкции да се спрат всякакви търговски пасажерски полети от който и да е оператор пристигащ, напускащ или преминаващ през великобританското въздушно пространство", обясни представител на английската цивилна авиация.

Още по темата

По-рано днес Австралия и Сингапур също забраниха операциите със самолет Boeing 737 MAX, припомня Guardian.

Индонезия и Китай също "приземиха" самолетите от модел MAX 8.

Заради катастрофата акциите на най-големия производител на самолети в света се сринаха с 5%. Почти 40% от активните 371 самолета Boeing 737 MAX 8 са приземени, според изданието Flightglobal, като 97 от тях са на най-големия пазар - Китай.

Авиолиниите, които използват самолета, предвиден за кратки полети, бяха засипани от въпроси от притеснени пътници в неделя, след като Boeing 737 на Ethiopian Airways се разби.

И докато по света властите и самите авиокомпании взимат предпазни мерки, въпреки че още няма яснота дали моделът е опасен, САЩ побързаха да уверят, че е безопасно да се лети на Boeing 737.

Федералната авиационна администрация заяви в понеделник, че самолетът е годен за летене, но трябва да се направят някои промени в дизайна до април месец. Все пак службата признава, че по първоначални данни има някои прилики между катастрофите в Етиопия и Индонезия, станала няколко месеца по-рано.

Пилотите и на Ethiopian Airlines и на Lion Air са докладвали за проблеми със самолета и са поискали разрешение да се приземят аварийно минути след излитането си, а не след дълго са загубили връзка с наземния контрол.

От компанията заявиха, че са наясно със становището на федералната агенция и ще осигурят софтуерен ъпгрейд на цялата флота от самолети "в идните седмици". Компанията обясни, че в последните няколко месеца е разработвала софтуер за подобряване на контрола на полета за модел 737 МАХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase