Снимка: архив, Булфото
fallback

Отлив на кредитори, кантори пред затваряне и събрани 1 милиард и 15 милиона лева. Така е изглеждала 2018 година за частното съдебно изпълнение. Председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев припомни, че все още, макар и след години опити, все още у нас няма електронни запори.

Той обясни, че има кантори, в които се съкращават служители, а и такива негови колеги, които дори обмислят да закрият кантори, защото не могат да плащат заплати. Миналата година ЧСИ със събрали 1 млрд. и 15 милиона лева, предаде БТА.

Новообразуваните дела най-много са от търговците - 105 хиляди, а след това са на държавата и общините - 71 хиляди. Значително е паднал броят на делата на банките. Финансовите институции все по-често прехвърлят вземанията си на колектори.

Делата за издръжки са 1 200, за заплати - 1030, за предаване на деца - 154. Миналата година в София са образувани 38 хиляди дела по-малко. Това е почти 43 процента намаление. До този спад се стига след промяната в ГПК, която позволи делата да бъдат образувани там, където живее длъжникът.

Освен че делата намаляват, силно спада и материалният интерес по тях, като масовите вземания вече не са в хиляди, а в стотици левове.Подадените жалби до камарата срещу частни съдебни изпълнители намаляват.

Рекордна сума е възстановена на българските граждани - 190 млн. лв, на държавата и общините - 123.5 млн. лв., на бизнеса - 285 млн. лв. Събраните издръжки за деца са 6 млн. лв., а събраните неизплатени заплати 7 млн. лв.

Статистиката сочи, че ЧСИ се занимават с едва 10 процента от дълговете в страната. Ето защо призивът към хората е да внимават какво подписват, защото след многобройните промени в законодателството в полза на длъжниците, в производствата при ЧСИ правата им са защитени, но не така стоят нещата с останалите 90 процента.

Колкото до случая с либийски танкер "Бадр" и частния съдебен изпълнител Тотко Колев, Дичев обясни, че вече има образувани две дисциплинарни производства. Едното изчаква произнасяне от Върховния съд. По него дисциплинарната комисия на камарата е постановила две години лишаване от права, но Колев обжалва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

как може?

преди 5 години

Дичев да си смачка тапиите, че глупостите, които говори нямат край. И освен това - откога трябва да се вълнуваме, че ЧСИтата, които станаха милионери в кризата, в момента се налага да си свиват бизнеса, респективно печалбите? Работя в международна компания и като коментирам с колегите никъде в Европа го няма феноменът на ЧСИ-милионери. А това, че фирми купуват вземанията - ами нали ги купуват с образувани дела, които същите ЧСИ водят или образуват нови при тях, написаното просто е no sense!!!

34

Анонимен

преди 5 години

безумно високите лихви, както и честана последваща едностранна промяна във вноската, от страна на лихваря, са в дъното на 99% от лошете заеми.арменеца сега би казал - "ама то риска в бг е висок!" ами висок е защото сам го създаваш да е висок ве търбух - високата лихва автоматично генерира висок риск, кой малоумната ти тиква се опитва да "компенсира" с още по голяма лихва, и абсурда става хиперболичен! разбираш ли или не разбираш! кой тие казал, че трябва да имаш печалба 5%, а не 1%? кой?

33

Анонимен

преди 5 години

и какво излезе в крайна сметка ?ами излезе, че бамките е*аха *** мата на икономикаата, закарвайки в нелегалния сектор или въобще извън играта - много над половин милион потенциална "работна ръка", което пък обратно рефлектира не само като отношение към тях от страна на хората, но към социалната и демографска ситуация в страната!с други думи - банките буквално убиват българия, което не е пресилено да се каже! а може би това е била целта ?!но бумеранга има свойството да се връща!

fallback