Снимка: Reuters
fallback

Въоръжени като за война - с боксове, ножове, пеперудки и електрошокови палки: така "оборудвани" ходят някои деца на училище. Арсеналът бил иззет от ученици в Самоков, а директорът и полицията разказват, че на мястото на отнетите оръжия бързо се появяват нови, предаде Нова тв.
 
"През учебната 2018/2019 са 9 бокса, 8 ножа и 2 електрошокови палки", казва Мариан Бончев - инспектор в "Детска педагогическа стая" в РУ- Самоков.

Oще по темата

В школото учат 960 ученици, а сред въоръжените има дори деца под 14 години. Оръжията се отнемат от учителите, но тогава, когато ги видят или намерят. На рутинни проверки нямат право.
 
"Те сами идват, клеветят се, госпожо, еди-кой си има в себе си бокс", обяснява директорът Мариана Солунска и допълва, че единственият начин да се спре тази "мода" е да се сложи скенер на входа на училището.
 
"Учителите ни е страх, защото особено по-големите деца, 8-9 клас, изпитват понякога агресия. Такава, че ние не знаем дали няма да се нахвърлят върху нас", коментира главният учител Иванка Николова.

Продавач на магазин с китайски стоки в града обяснява, че продава подобни артикули - ножове, пеперудки, боксове. Все пак уточнява, че продава на лица над 18 години и които знаят за какво става въпрос”. Цената е 9-10 лв и всяко дете може да се сдобие с подобна сума.
 
И въпреки че по закон трябва да имаш 14 години, за да си купиш нож или бокс, от полицията признават, че законът не винаги се спазва.
 
"На непълнолетни не се предоставят, но боксовете могат да се закупуват от по-големи пълнолетни, електрошоковите палки могат да се поръчват по интернет, ножовете също се продават като сувенири по сергии, по магазини“, казва още Мариан Бончев. Именно в районното се съхранява иззетия арсенал.

Възпитателните мерки към родителите на децата с оръжия е глоба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Продълж. на 37

преди 5 години

Затова много българчета отиват на училище, въоръжени като за битка. Няма какво да се чудим. И без да ги подучваме, потомците ни ще отвоюват и държавата, и спокойствието си от наглите готованци.Но е редно все пак да знаем, поне в основното училище какъв процент от българчетата носят палки, ножове и т.н., а също и дали има техен връстник-ром, който да не носи нож?Каквото повикало, такова се обадило.

32

По същия случай

преди 5 години

Един от ромите взел часовника на българче, чийто баща после се разправял с рома и го заплашил, но ромът продължил да деребейства.Значи, ние плащаме данъци, за да има държава, включително да има пътища и улици.От нашите пари се отчисляват надбавки и други помощи за ромските семейства, които не плащат никакви данъци.После изхранените с наши пари деца на тези роми застават на улицата, изградена с нашите пари, за да отнемат от децата ни левчетата, които сме отгладували, за да им дадем за закуска!

31

Ще стане ясно,

преди 5 години

след като и тук качат писмото на онази майка от Плевен, която протестира заради това, че полицията не е реагирала на оплакванията на родители, чиито деца от доста време са били причаквани от двама роми в пубертета и е трябвало да им дават пари за правото да минават по улицата! Децата са по-малки от двата пубера и са били заплашвани, за да не се оплачат на родителите си. Детето на въпросната жена било ощетено "само" с 200-300 лв, за разлика от други, платили много повече като "такса спокойствие"

fallback