Снимка: Reuters

Въоръжени като за война - с боксове, ножове, пеперудки и електрошокови палки: така "оборудвани" ходят някои деца на училище. Арсеналът бил иззет от ученици в Самоков, а директорът и полицията разказват, че на мястото на отнетите оръжия бързо се появяват нови, предаде Нова тв.
 
"През учебната 2018/2019 са 9 бокса, 8 ножа и 2 електрошокови палки", казва Мариан Бончев - инспектор в "Детска педагогическа стая" в РУ- Самоков.

Още по темата

В школото учат 960 ученици, а сред въоръжените има дори деца под 14 години. Оръжията се отнемат от учителите, но тогава, когато ги видят или намерят. На рутинни проверки нямат право.
 
"Те сами идват, клеветят се, госпожо, еди-кой си има в себе си бокс", обяснява директорът Мариана Солунска и допълва, че единственият начин да се спре тази "мода" е да се сложи скенер на входа на училището.
 
"Учителите ни е страх, защото особено по-големите деца, 8-9 клас, изпитват понякога агресия. Такава, че ние не знаем дали няма да се нахвърлят върху нас", коментира главният учител Иванка Николова.

Продавач на магазин с китайски стоки в града обяснява, че продава подобни артикули - ножове, пеперудки, боксове. Все пак уточнява, че продава на лица над 18 години и които знаят за какво става въпрос”. Цената е 9-10 лв и всяко дете може да се сдобие с подобна сума.
 
И въпреки че по закон трябва да имаш 14 години, за да си купиш нож или бокс, от полицията признават, че законът не винаги се спазва.
 
"На непълнолетни не се предоставят, но боксовете могат да се закупуват от по-големи пълнолетни, електрошоковите палки могат да се поръчват по интернет, ножовете също се продават като сувенири по сергии, по магазини“, казва още Мариан Бончев. Именно в районното се съхранява иззетия арсенал.

Възпитателните мерки към родителите на децата с оръжия е глоба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase