fallback

Общ преглед
Към дом в полите на Витоша отправя поглед американското издание New York Times.

Четири спални, четири бани, сауна и дизайнерски интериор могат да бъдат придобити за скромните $4.1 милиона (3,6 млн. евро).

"Кварталът се развива като скъпата част на града, по-голямата част от луксозните жилища са съсредоточени там“, казва Полина Стойкова, управляващ директор на имотната агенция Bulgarian Properties, която продава луксозната двуетажна къща от 90-те години на миналия век.

Цените на жилищата в България растат стабилно през последните години в резултат на разрастващата се икономика и ниските лихви, казват брокери, цитирани от New York Times.

В столицата София, която е най-големият български град с 1,2 млн. души население, цените са се повишили със 7% през третото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година и са с 36% по-високи спрямо същия период на 2015 г., пише изданието, като се позовава на официални данни.

Според брокери обаче в последните месеци пазарът се забавя. „Има ясна тенденция към забавяне на броя на сделките и обема на ипотечно кредитиране“, казва Тетяна Чернишова, брокер в имотната агенция BiB Group. Но „не очакваме цените да намалеят значително освен ако не се случи нещо с европейската икономика като цяло“, допълва Златка Георгиева, управляващ партньор в Best Bulgarian Properties.

След ръста на строителството в страната, най-вече на жилищното строителство, предлагането настига търсенето, казват брокери. „Имотните предприемачи започнаха активно да строят нови имоти в почти всички големи градове“, отбелязва Невена Стоянова, управляващ директор в консултантската компания Luximmo.

Станислав Петров, основател и управляващ директор на Select Properties Bulgaria, коментира, че над 80% от клиентите му в София купуват апартаменти, а средните цени са около 1120 евро на кв. м за двустаен апартамент.

Но макар София да има големи наличности от апартаменти, новите жилища не са много, което повишава цените в квартали като Бояна, казват брокери. По-високите цени са довели до по-бавни продажби в Бояна в сравнение с други софийски квартали, отбелязва Чернишова.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

ха-ха

преди 5 години

Искам доганските сърай.....

41

Съвет

преди 5 години

До Анонимен 38 Обърни внимание че е строена през 90-те година на миналия век. Тогава освем дъски, друго нямаше.

40

Анонимен

преди 5 години

Аз моята гарсониера е продавам за 15 милиона.Айде народеее.Не се бутайте.

fallback