Снимка: BulFoto

България се нарежда сред държавите с ръст, по-висок от средния за Европейския съюз /ЕС/, по показател нощувки в местата за настаняване. Това показват публикуваните предварителни данни на Евростат за 2018 г., съобщиха от Министерството на туризма.

Още по темата

Според статистиката нощувките в места за настаняване с 10 и повече легла в страната ни са над 26,8 млн. през миналата година, а отчетеният ръст е 3 на сто. Регистрираното средно за ЕС увеличение е 2,2 процента. По ръст страната ни изпреварва държави като Дания - 2,7 процента, Франция - 2,4 процента, Гърция - 0,5 процента, и Италия - 1,9 процента.

Данните на Евростат доказват, че усилията да популяризираме страната като дестинация за качествен туризъм с разнообразни възможности за почивка, дават резултати, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. Постигнатото през последните три години обаче трябва да ни амбицира да се борим за доверието на всеки турист, смята министърът.

По показател нощувки, реализирани от чужденци в места за настаняване с 10 и повече легла, резултатите за България са над 17,7 млн., като увеличението им е 3,8 на сто. Ръстът у нас отново изпреварва средния за страните от ЕС, който е 2 процента. Нарастването при конкурентни на България страни за нощувките, реализирани от чужди граждани, е както следва: Хърватия - 3,5 процента, Гърция - 2,5 процента, Кипър - 3,2 процента.

Общият размер на приходите у нас от международен туризъм за 2018 г. е над 7,3 млрд. лв., което е ръст от 6,5 на сто, показват последните данни на Българската народна банка /БНБ/, се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase