Снимка: архив "Булфото"

Мащабна композиция, дело на скулптора Жорж Трак, се премахва окончателно от централния площад на Пловдив, съобщава "24 часа".

Още по темата

Десетки граждани са се събрали и наблюдават как кран сваля т. нар. Спирала, която беше поставена точно преди 12 години по случай приемането на България в ЕС.

Тя е направена от хром и никел и представлява 12 кръга, символизиращи вечното движение. Но с реконструкцията на централния площад, която се извършва в момента, властите решиха да премахнат композицията. За нея навремето градският бюджет плати 400 хил. лв.

"Реших да си я демонтирам, след като не я искат. Спиралата пътува за Европа - отива там, където я уважават", заяви Жорж Трак и допълни, че всичко е преходно.

Кметът Иван Тотев обясни, че са предложили общински терен за съхраняване на скулптурата, но авторът й е пожелал той да си я вземе. "Няма да му пречим, ще му я дадем с приемно-предавателен протокол, но съм разпоредил да се проверят документите, защото, доколкото знам, тя е дарение на общината", каза Тотев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase