Снимка: архив "Булфото"

Кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на район "Централен" Георги Стаменов дадоха символичното начало на проекта за облагородяване на парка "Бунарджика", информира БТА.

Още по темата

Стойността на проекта е 2 милиона лева, но в бюджета за тази година са осигурени половината, необходими за първия етап, уточни Стаменов.

По думите му в тази сума са включени обследването на хълма, ремонт на подходите и подмяната на цялата подземна инфраструктура - питейна и т.нар. обратна вода, електричество, ще бъде изградена мрежа за видеонаблюдение, безжичен интернет и художествено осветление.

Паркът "Бунарджика" заема площ от 350 дка, като ремонтът ще започне от върха и ще завърши до бул. "Руски". Предвижда се възстановяване на акведуктите и езерата, на детските пързалки, както и изграждане на нови кътове и места за отдих. Стаменов очаква до края на март 2019 г. да приключи първият етап, което включва обновяването на акведуктите и езерата с прилежащата инфраструктура.

Иван Тотев допълни, че заедно с ремонта предстои да се направи обследване и почистване на растителността от болни и саморасли дървета. За поддържането й ще се възстанови намиращият се на върха резервоар за вода. По думите му ще бъдат обособени панорамни тераси за отдих, а осветлението ще се вижда от всички краища на града.

Предвижда се в подножието на хълма да има зона за търговия, на върха - да се построи панорамно кафе и Информационен център, а между тях ще пътува туристическо влакче, каза Тотев.

Кметът уточни, че работата е мащабна, но се ангажира пловдивчани още през следващата пролет да видят разликата, а до лятото гостите да открият и нова туристическа дестинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase