Снимка: архив, Reuters
fallback

Шест са вече потвърдените случаи на болни от морбили деца в Благоевградска област. Има съмнения за още два случая. Най-много – четири, са констатирани в ромската махала в Разлог. Според лекарите състоянието им е добро.

Заразените с морбили деца са от населени места по поречието на река Места, на възраст между 1 и две години. Те са били приети в болницата в Гоце Делчев със съмнения за усложнения след грип, предаде Bulgaria ON AIR.

По-късно обаче изследванията показали морбили. Най-тежко се оказало състоянието на две от тях. Те са приети с температура и обрив по тялото.

Oще по темата

Димитър Симеонов е баща на едно от заразените с морбили деца. Мъжът твърди, че то е било ваксинирано, но не е сигурен срещу какво точно. Сега се надява момиченцето му да оздравее.

Здравните специалисти твърдят, че в района има много деца , които не са ваксинирани.

По клинична пътека болните от морбили деца могат да останат в болница само три дни. От здравното заведение в Гоце Делчев, обаче са категорични, че лечението им ще продължи и след това.

Очаква се днес (15 февруари) да бъдат готови резултатите на 12-е деца в Гоце Делчев, които са със симптоми на морбили. Те са на възраст от 5 месеца до 9 години. Състоянието им е добро. Общо 145 души са поставени под медицинско наблюдение, защото са били в контакт с болните.

За морбили в региона на Гоце Делчевско се заговори и през 2010 година. Болестта преминава тежко и са възможни усложнения.

Има съмнения за още 12 заразени от морбили. В момента се правят изследвания. От Здравното министерство увериха, че няма опасност от епидемия. Експертите призовават за имунизиране на децата, тъй като това е единственият начин, по който можем да се предпазим.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

До 12 - 3

преди 5 години

им е довело до неслучване на очакваните епидемии от морбили сред деца между 6 и 16 години в Чили, Куба и UK в края на миналия век, поради своевремени промени в работата на мед.власти.Което означава само едно, действителността е по-сложна от нашите представи и имаме още много да се учим. За съжаление, човек е смъртен и винаги ще има хора, които ще ни напуснат преждевременно, независимо от усилията и напредъка на медицината. Въпросът е, ако и доколкото е възможно тази бройка да бъде намалена

11

До 12 -2

преди 5 години

Статията е малка - 8 стр., чете се лесно и в нея наистина се говори за констатирани повторни огнища сред имунизираните най-вече деца в страните от Африка и Азия. Темата е с продължение, защото в последните издания (след 2015) се споменава и Квебек в Канада. Това обаче, което се пропуска в нашенските публикации на въпросната фраза, е че авторите говорят както за отслабена ваксина, така и за нарушения в контролните дейности на властите. Като контрапункт е заключението, че подобряването в работата

10

12,

преди 5 години

Аргументацията с цитиране на автори и години е добро начало, но пробвал ли си се да проследиш откъде идва въпросната фраза. На български се препечатва 1:1 в няколко сайта от периода 2016 - 2018. На английски я има от януари 2018, което позволява по-задълбочено търсене, докато се достигне до статията "The Impact of Immunization Control Activities on Measles Outbreaks in Middle and Low Income Countries" отпечатана за 1-ви път през 1997 г. в том 26, бр.3 на International Journal of Epidemiology.

fallback