Снимка: Bulgaria ON AIR

Шокиращо разминаване в две оценки на ТЕЛК от една и съща комисия в рамките на три години. 20-годишен младеж с рядкото и нелечимо генетично заболяване - муковисцидоза, първо е диагностициран с 80% неработоспособност, а 36 месеца по-късно получава документ, че е напълно здрав, предаде Bulgaria ON AIR.

През 2016 година в Четвърта многопрофилна болница за активно лечение в София д-р Николай Николов разглежда документите на пациент с диагноза кистозна фиброза с чревни прояви. Той отсъжда 80% неработоспособност на пациента.

Още по темата

Три години по-късно, на 1 февруари 2019 година, същата комисия с председател д-р Николай Николов, отново разглежда документите на пациента, въпреки че диагнозата кистозна фиброза с чревни прояви е непроменена. И отсъжда, че пациентът е 100% работоспособен.

Муковисцидозата е най-разпространеното генетично заболяване в наши дни. За него няма лек, а то се развива през целия живот на пациента.

Според статистиката всеки 1 на 4 души носи гена на болестта.

От Асоциация "Муковисцидоза" смятат, че този случай може да отвори кутията на Пандора и пацеинти с тежкото генетично заболяване по документи да се окажат напълно здрави. Според ТЕЛК.

Без успех опитахме да се свържем с председателя и членовете на Комисията, взели решението. Според европейския регламент муковисцидозата трябва да се лекува в специализирани центрове. В България обаче такива няма.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase