Снимка: Pixabay

Ще останат ли без социални добавки нуждаещите се след промените в ТЕЛК? Притеснени хора с увреждания и техни близки протестираха пред Министерството на здравеопазването заради силно орязаните оценки на решенията на ТЕЛК.

"Пациентите са много ощетени. През последните месеци оплакванията от страна на пациенти са страшно много. Да спрем злоупотребите е различно от това да спрем харча за хората с увреждания. Тези злоупотреби са причина за мизерстването на хората, които наистина имат нужда държавата да им помогне. Новите промени ощетиха точно тези хора", коментира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

По думите му комисиите по незнаен критерий избират едно водещо заболяване и всички останали заболявания нямат значение или то е минимално. Това е в противоречие с новите тенденции в медицината, смята той.

"Ако държавата си вършеше както трябва работата, за да не се допуска здрави хора да точат системата, тогава няма да се говори за намаляване на разходите, а за намаляване на злоупотребите и увеличаване на ползите за пациентите", настоя той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков също коментира темата в предаването "Денят ON AIR". Неговото мнение обаче не съвпада изцяло с това на д-р Хасърджиев.

"Непрекъснато говорехме, че трябва да се ограничат някои плащания по системата на ТЕЛК. Сега сме уплашени, че са ограничени. Ние не знаем какво искаме. Механизмът е точен и ясен като разписване, но той е неизгоден за определени категории хора и те винаги ще бъдат недоволни. Задачата беше да се ограничат разходите в тази система, винаги ще има потърпевши", посочи доц. Спасков.

Според бившия шеф на "Пирогов" от Министерството на здравеопазването трябва да кажат "Тук се сбърка, ще предприемем следните мерки". Да се посъветват, да се обърнат към различни организации, да вземат мнение от тях и да се постигне съгласие по този тип документ, обясни той.

"Концепцията за това как се извършва експертизата не е достатъчно добра, категоричен бе д-р Хасърджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase