Снимка: Булфото, архив

Ще бъдат отпуснати средства за купуване на генератор за Националната астрономическа обсерватория "Рожен". Такова уверение е получил от министрите на икономиката и на образованието и лично от премиера директорът на Института по астрономия към БАН проф. Евгени Семков.

Още по темата
Вече седми ден астрономите от обсерваторията на връх Рожен са без ток и вода.

Едва вчера спасителните екипи успяха да пробият 3-метровите преспи, за да стигнат до тях.
 
Генератор ще има за следващата зима, увери пред bTV проф. Семков.

Той посочи, че цената му е около 100 000 лв.

Директорът на Института по астрономия отбеляза, че обсерваторията има два генератора, които обаче не са използвани от години и вече са за бракуване.

"Причината да не се използват е, че преди 10-15 г. бяхме в много тежка криза и нямаше даже пари за гориво. Ако имаме генератор, който да захранва цялата обсерватория, за 7 дни трябва да имаме няколко тона нафта", заяви проф. Семков.

"През последните 2 г. почти не сме имали спиране на ток и това може би ни подейства малко успокояващо и може би сме подценили ситуацията", допусна той.

По думите му в последните 2 г. получават доста добро финансиране.

Коментари Напиши коментар

12

бай иван

преди 3 години

До ДадаВъпроса е каква е ползата от обсерваторията. Ако не носи приходи, а само разходи за какво ни е? Вече не живеем в комунизъм.Ако все пак толкова държите да дадем(ние данъкоплатците) пари за рожен, защо да не дадем и за Бузлуджа. Оказа се че чинията на БКП е нещо по уникално от рожен...

11

Дада

преди 3 години

Значи могат да се дадат 67 000 000 лв за хуманно отношение към животните а няколко хиляди за Рожен...

10

БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

преди 3 години

То може скоро и да имаме частни обсерватории. Един такъв си купи телескоп за 30 000 лв като продаде нивата на дядо си и по цяла нощ си гледа небето.Преносим е телескопа и го кара в комбито и можете да го мернете на Рожен.....