Снимка: Кадър, Bulgaria ON AIR

Вече шести ден астрономите от Националната обсерватория на връх Рожен работят без ток заради паднали дървета и непочистен път. От петък те са принудени да се придвижват пеша до обсерваторията.

"Персоналът изобщо не се качва от четвъртък включително. Няма път, липсва такъв. Пътят е изтърван още с първия сняг. Двама човека стоят в обсерваторията от началото на ситуацията, а други двама се сменят - метеоролог и охрана. Единствено вчера с моя колега, които сме останали на потъващия кораб, слязохме до близкия хотел на 6 км да заредим батериите, да може да си говорим", хвърли яснота директорът на обсерваторията в Рожен д-р Никола Петров.

Той настоя, че пътят до обсерваторията е част от Републиканската пътна мрежа и трябва да е почистен. Имало и сключени договори на местно ниво този път да се чисти.

"Ако разчитаме само на тази машинка и за 50 години не успяваме да си купим ротор... Не може цяла област да разчита на един ротор на военните", каза още д-р Петров пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази разочарованието си, че дори не можем да поддържаме това, което съществува.

"Десетилетия не може да имаме нормален генератор, не може да имаме ремонт на сградата, която вече е на 40 години. Чакаме да потънем", сподели астрономът за зрителите на "България сутрин".

Коментари Напиши коментар

20

БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

преди 3 години

То може скоро и да имаме частни обсерватории. Един такъв си купи телескоп за 30 000 лв като продаде нивата на дядо си и по цяла нощ си гледа небето.Преносим е телескопа и го кара в комбито и можете да го мернете на Рожеш.....

19

Анонимен

преди 3 години

Важното е че пътя до Банкя е изчистен до асфалт. Какво го интересува българина обсерваторията на Рожен. Важното е да има кебапчета!

18

Анонимен

преди 3 години

До Az.... хора, който се оплакват...Не ти трябва обсерватория, а учител по български език.