Снимка: Забелязано в Пловдив

Може ли диво животно да живее затворено между бетон? Оказа се възможно в Пловдив, след като каракал бе забелязан да се разхожда свободно по улиците и бе заснет от минувачи. Хищникът изненада пловдивчани и градската власт. Оказа се, че каракалът е избягал от собствената си стопанка, която според информация на фондация "Четири лапи" е руска гражданка, живееща у нас.

Но, всъщност редно и законно ли е да отглеждаш диво животно?

Още по темата

"Нито е редно, нито е законно. Единствено зоопаркове и спасителни центрове може да притежават диви котки", обясни пред Bulgaria ON AIR Явор Гечев от фондация "Четири лапи" и допълни, че е възможно да има и повече от един каракал, отглеждан от частни лица у нас.

Той съобщи, че от Фондацията отдавна са подали сигнал за животното до екоминистъра Нено Димов. Все още обаче не са получили отговор. По думите на Гечев някой не иска да си свърши работата.

Той подчерта, че със сигурност каракалът изисква специфични грижи, тъй като е диво животно и е различно от домашната котка. А попадне ли на улицата инстинктът му на диво животно ще се събуди много бързо. Животното може да стане опасне, ако остане на улицата и не се храни 4-5 дни, предупреди той.

Според Гечев трябва Регионалната инспекция по околната среда и водите да организира залавянето на каракала и настаняването му в съответната институция.

"Проблем представлява това, че животното се отглежда абсолютно незаконно и със знанието на властите", настоя Явор Гечев и добави, че според закона животното трябва да бъде отнето.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase