Снимка: Булфото, архив
fallback

На 14 януари бе последният срок, който бе даден на търговци и производители да въведат промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Или казано директно - продуктите с растителни мазнини да не се обозначават като "мляко", "сирене" или "кашкавал". На опаковката им трябва да се посочи, че са "имитиращ продукт", както и съставките, които са използвани за заместители.

Освен информацията върху етикета задължително се посочва и количеството на съставки като сурово мляко, мазнини и протеини от немлечен произход, използвани в производството им. На тези, които са били опаковани и етикетирани преди влизането в сила на промените, се поставя допълнителен етикет. Тези продукти трябва да бъдат разположени на отделени щандове с надпис "Имитиращи продукти".

Oще по темата
Сиренето с палма изчезна от магазините, търговците обясняват, че търсенето не е достатъчно голямо, за да осигурят отделен щанд за сирене и кашкавал с палмова мазнина.

Какво обаче ядем?

Оказва се, че на витрините с млечни продукти в магазините се предлага насипно сирене на цена от 4-5 лева за килограм, което се продава за истинско. Такава цена за истинско сирене е невъзможна, категорично заявиха пред "Труд" производители. Според председателя на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов се наблюдава преориентиране от влагането на палмова мазнина към по-високо водно съдържание в сиренето.

За да се задържи водата в продукта, се добавят различни видове желета, като при производството на кренвиршите. Така, за да се заобиколи законът, една имитация се заменя с друга, смята Николов.

Неговият съвет е да се гледа дали продуктът е по БДС, а цената също може да бъде ориентир.

"Ясно е, че при сирене от 4-5 лева за килограм рискът да има нарушения е много по-голям", категоричен е още Богомил Николов.

Производител може да предлага сирене по 4-5 лева за килограм, само ако е решил да затваря, коментира пък заместник-председател на Асоциация на млекопреработвателите Симеон Присадашки. По думите му, за да се постигне такава цена то трябва да е от 100% сухо мляко.

От Българската агенция по безопасност на храните започнаха мащабни проверки както по магазините, така и в производствените бази дали се спазват новите изисквания. Те ще продължат цял месец, а на нарушителите ще бъдат санкционирани.

През миналата година сме изяли близо 11 тона сирене с палмова мазнина, но тенденцията е към намаляване. Намалява и производтсвото на имитиращия продукт.

Сирене под 7 лева за килограм и кашкавал под 12-13 лева не могат да бъдат само от мляко, заяви пред изданието Димитър Зоров, председател на Асоциация на млекопреработвателите. По думите му, за да се постигне цена от 4-5 лева, не може да няма палмова мазнина. Другият вариант е продуктът да е от 100% сухо мляко, но дори тогава трябва да има растителна мазнина, за да се постигне масленост в сухото вещество, обясни той.

По-евтино сирене се постига и с по-високо водно съдържание. Но хората трябва да знаят, че при влагането на повече вода, дори продуктът да е само от мляко, се нарушава нормалният процес на зреене. Такова сирене трудно се усвоява от организма.

Според колегата му Симеон Присадашки сиренето по БДС се прави от поне 7 литра мляко. При изкупна цена от 70-80 стотинки за литър, излиза, че килограм сирене трябва да струва поне 5,60 за кг. И това е само суровината, без разходи за ток, заплати и т. н. Продукт от 4-5 лева за мен е пресована извара, каза Присадашки.

Под натиска на търговските вериги родните производители са се превърнали в космически изследователски лаборатории, като от нищо правят нещо. На пръстите на едната ръка се броят тези, които се опитват да произвеждат по правилата, категоричен беше Димитър Зоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 5 години

Тука червените *** всичко обръщат с думите , хак да ви е демокрацията и капитализма. Нали в Чехия и Унгария също са посткомунистически Държави , защо при тях няма простотии, защото имаше лустрация на комунистите и сега са добре. За ваша информация 90 % от собствениците на мандри са бивши партийни величия . Например Зоров е бил партийно величие в Своге. Сега от тях ли очаквате качество и нормални цени . Никога.

29

Винаги

преди 5 години

се чудя как в мандрите успяват да правят сирене, след като дори прясното мляко/ тоест първичния продукт/ който предлагат на пазара няма нито вкус нито мирис нито консистенция на прясно мляко. Същевременно цената му е 2 лева за литър, а на фермера е 1 лев на дребно. Вероятно ако въобще му го изкупуват на едро ще им го даде по-евтино. За киселото мляко важи същото. Сипете в плоска чиния малко и го оставете за няколко дни на масата - резултата е изумителен.

28

Бай Иван

преди 5 години

До " Гражданин" ,великият ти ЕС си изсипва *** с палмово масло тук и на всичкото отгоре ни ги пробутва на цена в пъти по-висока от Германия и Австрия ,хапвай си ги със здраве ;) !!!

fallback