Английско семейство спасява читалището във великотърновското село Миндя, пише "Монитор.

Още по темата

Сградата на селското читалище е стара и покривът й се нуждае от основен ремонт. Причината е, че при валежи от дъжд и сняг през него капе. Пари за ремонт на културната институция обаче, селяните няма откъде да съберат, тъй като са нужни не по-малко от 40 хил. лв. през 2005 г.

Със спестени бюджетни средства са подменени всички цигли и дървената конструкция. Използваните от фирмата строител цигли обаче, се оказват некачествени и скоро след това те започват да се разпадат. Затова сега покривът се нуждае от нова подмяна.

За този проблем научават двама от новозаселилите се в Миндя британци - Йън и Катрин. Без да шумят много, те тихомълком предоставят 10 хил. паунда за неотложния ремонт на селския културен храм.

Двамата, заедно със сънародничката си Бевърли, планират да превърнат едната зала на читалището в театър, а другата във фитнес зала, за да му вдъхнат още повече живот.

Миндя е едно от селата в търновско с най-много заселници от чужбина. Най-много и тук, разбира се, са англоговорящите: бритаци, ирландци, шотландци и уелсци. Освен тях в селото има австралийци, руснаци, испанци, белгийци, холандци и дори един афганистанец. Някои от тях прекарват тук цялата година, а други си идват само през лятото на почивка за по половин или един месец.

През последните 15-ина години в селото са купени над 50 имота само от чужденци. Някои от англичаните например имат по 2-3 къщи. Поданиците на кралица Елизабет се включват активно в културния живот на селото. Жените участват в читалищната дейност, пеят в народния хор български фолклор, празнуват българските народни празници като Великден и Коледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase