Терминал за е-винетка. Снимка: архив, Булфото

От днес пускат в продажба новите електронни винетки. Те ще влязат в сила от 1-ви януари догодина, а шофьорите ще могат да си купят електронна винетка по няколко начина - през специално направен сайт, чрез мобилно приложение, както и от терминали за самообслужване.

500-те терминала ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на пътната мрежа, предимно в бензиностанциите. Терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави - гръцки, румънски, сръбски и турски.

Плащанията ще се извършват чрез дебитна и кредитна карта. Всички, купили винетка, ще могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна.

Всички шофьори, които имат хартиени винетки, валидни след 1-ви януари 2019 година, трябва да знаят, че подмяната на хартиена с електронна винетка не е задължителна, но е препоръчителна.

И все пак, ако шофьорите изберат да не заверяват електронно винетката си, трябва да оставят хартиения стикер върху предното стъкло.

Иначе, цените на винетките се запазват без промяна. За леките автомобили годишната е 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв. За леките коли ще има нов вид винетка - уикенд, чиято цена ще бъде 10 лв. Тя ще е валидна от обяд в петък до полунощ в неделя, предназначена е за хората, които по-рядко пътуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase