Мостът на Бай Юсеин. Снимка: "24 часа"
fallback

Мост, по който да минават тежки камиони, построи сам пенсиониран миньор от рудоземското село Чепинци.

73-годишният Юсеин Мадански тествал моста с натоварен камион, който тежал 26 тона.

"Две години го градих, наскоро го довърших. Сложих парапети, беседка направих, докарах и вода. Изградих и чешма, да е удобно и на мен, и на съседите - на всички", казва Бай Юсеин пред "24 часа".

Основите на моста е направил с огромни камъни от реката, които търкалял с години. В по-горната част е използвал и бордюри.

"Помолих кмета на Рудозем да ми даде стари бордюри, които подменяха в центъра. Той даде разрешение и ги вградих в моста", обяснява той.

Бай Юсеин изчислява грубо, че е вкарал в градежите си към 200 тона строителни материали, около 10 000 лева лични средства и огромния си труд.

Пенсионерът е с 500 лева пенсия. Със съпругата му имат двама сина и две дъщери, 7 внука и един правнук. 

Домът му се намира в махала Янева до река Яневска. Теренът обаче е под пътя и къщата си строил с пренасяне всичко на ръка. По-късно изобретил въжена линия, по която пускал материалите. До основите на моста под къщата на Мадански има обществена воденица.

Бай Юсеин изградил стълбища и подходи сам, за да може да се свърже с моста. Двете подпорни стени на реката пък поддържа постоянно.

От едната страна е изградил около 22 метра подпорна стена от камъни, а от другата за трети път вдига стена от бетон, защото реката два пъти му отнасяла подпората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 5 години

Браво, Аллах да е доволен от човека! ❣

57

Ели

преди 5 години

Инженерите и архитектите, та и адвокатите са ми у дома, така че ще му помогнем на човека, ако се наложи!ДНСК ги видяхме, кръчми и болници в жилищни сгради, липса на сертификат нови строителства земетресения, липса на хидро и шумоизолации.ЕПК-то ще издържи пред новото строителство, това ми го казаха колеги от чужбина.А електрото, то си е Одисея, познайте какво няма в БГ, което във всички Западни д-ви го има.ДНСК - театрална постановка, смешници!Преди 89 може, сега-не!

56

Ели

преди 5 години

Нещо банкова сметка да дадете?Общината, дай една сметка на този велик човек, до го помолим след празниците да дойде в София, то се е видяло, че като слушаме мъдрите хора, софиянци сами ще си построим улиците и магистралите!Скоро няма да имам път към Чепинци, ще го посетя след зимата, живот и здраве.

fallback