Снимка: архив, БулФото

Горивата поевтиняха напоследък не заради протестите на хората, а защото нефтът падна на борсите. Това каза Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация, по време на работна среща на асоциацията в Стара Загора.

Още по темата
Учудвам се, че нямаше протести преди три месеца, когото започнахме да вдигаме цените на горивата, а бяха сега, когото цените падат, каза Златев, цитиран от БТА.

По думите му нито е имало, нито има смисъл да се прави договорка между фирмите за цените на горивата.

"Ние работим на висококонкурентен пазар със суровини на борсова цена, а производствените и транспортните разходи на горива са почти еднакви", посочи Златев.

"Преди година половина Комисията за защита на конкурнцията ни разследва за това, че цените на горивата по бензиностанциите са еднакви, а сега вълненията са защо цените са различни. Нефтът се търгува по международни цени, технологията за производство на горива също е почти еднаква. Цените зависят от степента на ефективност на рафинериите. В рафинерия в Холандия, подобна на тази в Бургас, работят 250 души, а в нашата са заети три хиляди, но ние никога не сме си позволявали да съкращаваме хора", посочи Златев.

Според Живодар Терзиев, собственик на фирма, член на БПГА, ако през зимата отпадне биокомпонентата в горивата, може да се очаква поевтиняване от 2 ст на литър при бензина А 95 и 5 ст при дизеловото гориво.

Киселините в биодизела обаче могат да създадат големи проблеми на двигателите на вашите автомобили, защото биодизелът е трудно управляем при температури по-ниски от пет градуса, посочи Терзиев. Ако отпадне влагането на биокомпоненти през зимата, то според евродирективи те трябва да се увеличат през лятото, защото страната и търговците ще бъдат глобени, посочи Терзиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase