Снимка: Pixels

Продължава тенденцията от последните няколко седмици за спад в цените на горивата, сочи проверка на Dnes.bg в специализирания сайт fuelo.net.

Още по темата

След като в края на октомври бензин и дизел достигнаха цената от 2,50 лева за литър и това изкара на протест жителите на много от големите ни градове, от началото на ноември цените плавно поеха надолу.

Причината за поевтиняването стана спадът на цената на нефта в световен мащаб.

Само за последната седмица най-масовият бензин А 95 е загубил 5 стотинки от цената си за литър и вече се продава средно за страната на цена от 2,07 лева, като на доста бензиностанции той може да се намери дори под 2 лева.

Дизелът също поевтиня средно с 4 стотинки за последните 7 дни и се търгува на цена от 2.30 лева за литър.

Данните сочат, че само за последния месец бензинът е поевтинял с 0,31 лв./л,  а дизеловото гориво - 0,12 лв./л, с тенденция на поевтиняване.

Цената на пропан-бутанът също е по-ниска спрямо месец назад, като е паднала с 5 стотинки до 1,04 средно за литър.

Областите Габрово, Хасково и Сливен са лидери при местата с най-евтини горива. Габровци, които на шега са известни със своята спестовност, в момента зареждат бензин на средни цени от 2,04 лева за литър и дизел на 2,27 лева. Подобни са цените в Сливен и Хасково.

Най-скъпите области за зареждане на гориво са Враца, Благоевград, Разград и Видин. Жителите на най-северозападната област зареждат бензин за 2,09 лв./л, а дизел – за 2,32 лв./л.

В столицата София цените са близо до средните за страната - 2,08 лв./л бензин и 2,30 лв./л дизел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase