Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Преди дни православните християни почетоха паметта на покойните си близки на Архангелова задушница. По традиция близките на починалите се събират, за да направят помен на загиналите и да им покажат, че не са забравени.

Тази година, обаче, обществото видя една друга страна на Архангеловата задушница. Страна, която много бързо и лесно поляризира мненията. Онлайн пространството беше взривено от видео, на което се вижда как напориста група роми с раници и чанти за секунди опосква храната, оставена върху паметните плочи.

Видеото скандализира едни, а други подчертаха, че милостинята е предназначена именно за бедни и гладни.

Oще по темата

Когато се говори за етнически конфликт, обаче, фитилът е къс и бомбата избухва бързо, а клечката кибрит драсва само при думата "роми".

"Не можах да разбера всички коментари, които говориха за кощунство. Тази храна ще бъде разграбена от кучета, котки и гарги, ако не бъде разграбена от деца", коментира отец Рафаил пред Bulgaria ON AIR.

По думите му на Задушница раздаваме храна в памет на покойника, но съществува и традиция да се оставя храна върху паметните плочи за бедните. Божият служител подчерта, че без съмнение българските гробища са разграден двор и се съгласи, че това не е начинът храната да бъде взета, но все пак е по-добре да бъде изядена.

"Това е грозно. Да крадеш от гробовете... Да се минава и опосква всичко е наистина е грозно. Показва разделението на обществото ни. Ако са толкова бедни, нека да я вземат, но не по този начин. Далеч съм от мисълта, че тази храна ще нахрани тези деца", заяви столичният общински съветник Светослав Витков.

За него няма съмнение, че родителите са виновни за поведението на децата, които стъпват върху гробовете.

"То така се започва - първо да взимаш оставена храна, после да си крадеш други неща", отбеляза той и добави, че в тези дни на Задушница охраната трябва да бъде засилена.

А по повод зачестилите случаи на ромска агресия срещу органите на властта, Виктов подчерта, че е недопустимо да се посяга организирано на полицаи, както и че това не трябва да се толерира.

"Православен българин с народна носия уби жената и детето си. Ние не сме общество. Трябва да се научим да живеем заедно", каза още отец Рафаил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

161

Ами сега?

преди 5 години

Защо тъпчат гробовете? Някой да ми обясни?

160

Анонимен

преди 5 години

Пръжки, носете пръжки с повечко червен пипер! Носете и апарат за кръвно че току виж преялия мътвец вдигнал кръвно!

159

Анонимен

преди 5 години

За гладните духове карначетата са най желани! Обаче, да не забравим да оставим и подправки че някои духове се дразнят тък като обичат по соленко, с повечко чубрица и кимион! Също така за по модерните духове е много важно да има оцет и соя сос!

fallback