Снимка: Dnes.bg
fallback

ДАНС разследва схема в Неделино, в която гурбетчии вземат обезщетения от Испания. Някои са работили по три дни, други въобще не са стъпвали там. Срещу 42-ма се водят дела. Те имат трудови договори за земеделска работа в Аранда де Дуеро, Испания, за по 10-15 дни, пише "24 часа".

Разследващите се натъкват, че всъщност са били на гурбет едва по 3 дни или изобщо не са излизали от България.

Неделчани имат договори с Любомир Стефанов, собственик на фирма и насаждения в Испания. Те се ползват от Европейския регламент, според който, когато се работи в страна - членка на ЕС, и имаш осигуряване, получаваш обезщетение от 60% от заплатата, която си получавал от последния работодател. Гурбетчиите били осигурявани на висок праг и след като работодателят ги съкратил, обезщетението им като безработни било по 74 лв. на ден.

Възникнали подозрения, че чрез фиктивните договори със Стефанов се точи социалната система, а схемата се разследва и от ДАНС.

По 34 от 42-та случая административният съд в Смолян потвърждава решенията на НОИ за спиране на обезщетенията.

Изпратено било запитване до Главна дирекция "Национална полиция" дали тези хора изобщо са излизали от страната. Според отговора има разминаване в дните на пребиваване и много от жителите на Неделино не са били в Испания през цялото време. Преди да им бъдат спрени обезщетенията, получената сума възлиза на 240 хил. лв. Делата продължават с обжалване пред ВАС.

"Касае се за изключително кратки периоди на трудов договор - 3-10 дни. Има и такива, които изобщо не са стъпвали в Испания. Част от тях са назначавани в Испания, а след това командировани в пловдивското село Войводиново, където работодателят им има имот. При командировките не е сезирана Инспекцията по труда", съобщи местният шеф на осигурителния институт Валентин Гаджев.

7 пенсионери от Неделино пък ще трябва да връщат над 70 хил. лева, ако се докаже, че са получили фалшив стаж.

Разследването води до подозрения, че те са си купили стажа от длъжностно лице, което им е изработило документите за софийски предприятия - жп завод "Георги Димитров", "Строймашинженеринг" и "Строймашремонт". Всички представили стажове първа и втора категория. Повечето обаче не можели да отговорят на разследващите кога и къде са живели в София, когато са се трудили там.

С този стаж те получавали по над 500 лв. пенсия на месец. Ако се докаже, че стажовете са фалшиви, всеки ще връща по около 10 000 лв. на държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 5 години

И в Англия съм виждал една *** да записва детето на нейни "комшии от България" на училище, че тя да може да кандидатства за помощи после като "опекун", който се грижи за детето. Професията тарикат я играят навсякъде.

12

софиянец

преди 5 години

ако са от братята ромули-ще почакаме за връщане.Тия ромули са братя по съдба на ония другите с нечистите души и големи носове.Та тия вторите ,понеже са заробили света поучават *** и им позволяват да правят шмекерии за които аз и ти бихме получили дълги и тежки присъди.Но не и братята ромули-ако сте забелязали.*** регистрират по 5-7 чавта във всички европейски страни-Испания,Германия,Белгия,Швеция,Англия Норвегия -и точат социални,детски и получават КВАРТИРИ.Които веднага под наем

11

Сп??нс до 10

преди 5 години

До колкото разбирам, са се осигурявали на висок праг в Бг, после са ги пуснали на договор в Испания (чрез посредника) и са се писали безработни в Испания за да си получават парите за безработни (заработени в бг) там, след което са ги прехвърлили в бг. Явно така заобикалят "тавана" на максималното обезщетение в Бг, използвайки испанския таван, в бг кой взима 2300лв от борсата?

fallback