снимка: Pixabay

Пазарът на жилищни имоти във Варна върви към уравновесяване след силния ръст на цените, започнал в края на 2016 г., благодарение на големия брой новозапочнати проекти и получени разрешения за строеж.

Само през първите шест месеца на 2018 г. общият обем от издадени разрешителни за строеж и започнато ново строителство в морската столица е около половин милион квадратни метра. Очаква се това да повлияе на предлагането, като експерти прогнозират забавяне на ръста и дори лек спад на цените на жилищата.

В последните пет-шест месеца много проекти в предпочитани райони във Варна получиха разрешение за строеж и хората започнаха смело да купуват в тези сгради, коментира пред Investor.bg Димитринка Костадинчева, регионален директор на АДРЕС Недвижими имоти Варна.

Според нея основните играчи в новото строителство са инвеститори, които са смятани за стабилни от клиентите, поради което се ползват с тяхното доверие и това им дава повече спокойствие, когато купуват „на зелено“. Около 20% от реализираните сделки от агенцията са за имоти ново строителство. В същото време клиентите, които продават имот, закупен с инвестиционна цел, са около 40%, а делът на хората, които се разделят с един имот, за да закупят друг, е около 15-16%.

Според Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ), интересът към придобиване на имоти "на зелено" във Варна не е малък, тъй като сградите са по-добри, с подобрена функция и дизайн и привлекателна цена с възможност за разсрочване на плащането, без да се взема по-голям кредит.

"Част от купувачите предпочитат да се включат в по-ранен етап от стартирането на даден проект с цел да получат по-изгодна цена, но има и такива, които се насочват към имоти с издаден акт 14 или 15, за да са по-спокойни и да не бъдат изненадани в някакъв момент от срив на пазара", отбелязва Ганев.

Целия анализ четете тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase