Снимка: Архив, Булфото

Война в мирно време бушува по родните пътища. Да оцелееш в пътната обстановка на България за съжаление често се оказва невъзможна мисия, а успехът и е почти равносилен на шестица от тотото.

Всекидневно се погазват безскрупулно записани в закона правила, а в резултат на това често загиват хора. Едно от най-честите нарушения е отнемането на предимство на пешеходец, който пресича на "зебра".

Още по темата

19-годишното момче, което беше блъснато от автомобил на пешеходна пътека в Своге претърпя животоспасяваща операция и все още се бори за живота си. Свидетели на случилото се разказват, че шофьорът карал с висока скорост и предприел изпреварване на автомобил точно преди "зебра"-та. Часове по-късно във Варна кола блъсна дете, а шофьорът избяга от местопроизшествието.

Властелин по българските пътища е не законът, а скоростта и безразсъдството.

Диана Русинова от Института за пътна безопасност каза пред Bulgaria ON AIR, че водачите нарушават правилата, защото няма кой да ги принуди да ги спазват. Освен липсата на контрол, основен проблем е и лоша инфраструктура и организация на движението са сред останалите фактори войната по пътищата да взима толкова жертви.

"Инфраструктурата е онзи елемент от движението по пътищата, върху който ние хората можем пряко да влияем", допълни тя.

Русинова коментира и предлаганите мерки и определи, че това е работа на парче и препоръча изцяло нова концепция за пътната безопасност.

Автомобилният състезател Румен Дунев пък беше категоричен, че човешкият фактор влияе най-много за големия брой жертви на пътищата в страната.

"Колкото и да променяме асфалти, знаци, пешеходни пътеки, ако те не се спазват, това просто оскъпява живота на българина", категоричен бе Дунев пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че пешеходците също са участници в движението, а по думите всеки един участник трябва да се стреми да избягва ПТП.

Дунев посочи още, че пътната обстановка в България е отражение на живота на българите - напрегната, нервна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase