Снимка: архив, Reuters

Tърговия със здравето и живота на онкоболни хора. Лекари, фармацевти и управители на болнични заведения се оказаха обвиняеми в престъпна схема за износ на лекарста.

Спецсъдът наложи мярка "домашен арест" на три жени, участвали в групата за незаконна търговия с медикаменти.

Според обвиненението групата е действала от месец май 2017 година. До арестите се стига, след като между трима от членовете на престъпната група са били предадени белязани лекарства.

Още по темата

Другите - четирима мъже, остават за постоянно в ареста, тъй като според съда, има опасност да извършат ново престъпление. Това са соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Деннсузов.

Схемите са били две. При едната се купували лекарства от различни лекари, които впоследствие били заменяни с такива с изтекъл срок на годност или неясен произход. Втората схема е отклоняване на лекарства, които не били вливани на пациентите.

"През последната година прави впечатление, че пациентите започнаха да се обръщат към организация "Заедно с теб" с молба не да им помогнем, за да намерят лекар, а с молба да им препоръчаме място, където няма да им бъдат прилагани процедури, от които всъщност нямат нужда", коментира в студиото на "България сутрин" Пенка Георгиева от организацията.

Пред Bulgaria ON AIR бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров отбеляза, че според него цялата схема за износ на лекарства е организирана от човек, който не е медицинско лице.

"Има два проблема, които е редно да разграничим. Първият се отнася до експорта на лекарства, който ощетява НЗОК, а не на пациентите. В другия случай пък на болните се изписват по-високи дози и по този начин се спестяват медикаменти", коментира още д-р Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase