Снимка: архив, Булфото

БСП внася вота на недоверие към кабинета на премиера Борисов в първите дни на идната седмица и няма да прави консултации с другите парламентарни групи. Социалистите са определили здравеопазването и провала в тази сфера на управляващите за негова тема.

Още по темата

"Опозицията, в лицето на социалистите, е доста сериозна, напълно нормално е заради някаква секторна политика или пък неуспехи на управляващите, периодично да търси вот на недоверие. Специално в здравеопазването тя има доста добри експерти както в парламента, така и извън него. Но просто трябваше да предложи трети модел, който да бъде разгледан", коментира в студиото на "Денят ON AIR" народният представител от "Обединени патриоти" д-р Калин Поповски.

Той отбеляза, че на първо място държавата трябва да направи изменение във финансирането на държавните болници, защото именно те са гръбнака на здравеопазването. И без тях обаче секторът не би могъл да съществува.

"Teзи лечебни заведения трябва да бъдат финансирани по-различно от останалите четири вида. Системата на ВМА се дофинансира от военното министерство, частните болници имат допълнително доплащане, а общинските пък имат двойно финансиране, те се дофинансират от общинските бюджети. И парадоксът е, че държавните болници са пред колапс, защото се финансират само по клинични пътеки", каза д-р Поповския пред Bulgaria ON AIR.

Това ще бъде третият вот на недоверие срещу третото правителство на Бойко Борисов. Все още обаче за него не са известни мотивите. Според БСП техните експерти все още работят, за да ги подготвят. Очаква се да бъдат внесени другата седмица. Дебатите по тях и самият вот се очаква също да се състоят след 7 дни.

А сметките пък показват, че подкрепата ще е малка, защото управляващите стоят твърдо зад готвената здравна реформа от ресорния министър Кирил Ананиев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase