Снимка: Bulgaria ON AIR

Особеното отношение на България към реновирането на значими обекти се прочу и зад граница. Британският Telegraph излезе със заглавие: "Проектите за реставрация, финансирани от ЕС, превръщат българските замъци в смях".

По света пернишката крепост Кракра се прочу с бутафорната си реконструкция. От Telegraph пишат: "Старинните замъци и крепости в България станаха за смях, след лошата им реконструкция".

У нас пернишката крепост е известна с друго. Създадена от Кракра Пернишки през средновековието, за да брани страната ни от византийците. В хрониките си те го описват като праведен и честен мъж, който не търпял подкупността. В наши дни историята разказва друго.

Преди години пък по европейски проект, тази крепост, така като се изразяват хората, които са я направили, е възстановена, като по-скоро тя е визуализирана.

4 милиона лева и 4 години по-късно след откриването на крепостта "Кракра", край Перник, единствената автентичност идва от бурените, а не от крепостните стени. Сега с нови пари те ще бъдат разрушени, съобщава Bulgaria ON AIR.

Догодина изтичат 5 години устойчивост на проекта, така, че спокойно може да се извърши демонтаж на бутафорията, която е сложена върху историческата крепост. Тя може да бъде реставрирана и запазена, и около нея да се изгради църковен храм и паракалис, смята кметът на Перник Вяра Церовска.

Конкретно пернишкия случай не е особено голяма трагедия, тази конструкция е разглобяема и е била поставена по някакъв начин да подсили въображението на тези, които ще видят крепостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase