Снимка: Булфото, архив

Вече са факт новите цени на парното и топлата вода, които поскъпват заради по-скъпия газ. Увеличението е средно с 6.72%. За отделните топлофикации повишението на цените е между 2 и 8.5%. Най-голямо е увеличението за градовете с най-много потребители. В София скокът е със 7.97%, в Пловдив - с 8.57%, във Враца - с 6.32% и др. По-малко ще е повишението в Бургас (4.88%), Варна (2.28%), Велико Търново (4.39%) и др.

Увеличението на практика ще бъде още по-голямо, тъй като цените на парното вече бяха повишени от 1 юли средно със 7.3%, но това досега не се усети, припомня "Сега". За някои топлофикации увеличението тогава достигаше до 17% (Бургас) и 15% (Плевен). За София скокът бе със 7.46%. Така с натрупването новите фактури, които домакинствата ще получават през идните студени месеци, ще бъдат с около и над 20% по-високи в сравнение с предходния отоплителен сезон.

Още по темата

Прогнозите са за ново поскъпване на природния газ от 1 януари и за възможно ново повишение на парното насред зимата. Засега няма да има промяна в цените на топлофикациите в Русе, Перник, Сливен и Габрово, тъй като те работят на въглища и не зависят от стойностите на газа. Токът за бита остава без промяна.

Миналата седмица КЕВР одобри повишение на газа с почти 14%, но без да променя таксите и налозите. Така за крайните потребители синьото гориво поскъпна от 1 октомври с 8%.

"Получихме декларации от неправителствени организации, че в България се повишават цените, а в ЕС остават непроменени. Цената на природния газ се определя от два фактора. Първият е промяната в курса на долара, който спрямо същия период на миналата година е с около 2% процента по-висок. Другият фактор е цената на петрола тип "Брент", която се е вдигнала с почти 44% за година", обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Междувременно от "Топлофикация София" заявиха, че имат пълна готовност да стартират новия отоплителен сезон. Според нормативната уредба общото включване на отоплението в София може да започне след три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от +12°C и прогноза от НИМХ за трайно застудяване. Дружеството следи промените на времето и ще реагира съобразно климатичните условия и в съответствие с нормативните изисквания.

От "Топлофикация София" посочват, че парното може да бъде пуснато и преди настъпването на трайно застудяване при желание от страна на всички клиенти в етажната собственост. За целта е необходимо да представят в най-близкия Център за обслужване на клиентите заявление и подписано решение от Общото събрание на етажната собственост за по-ранно включване на отоплението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase