Представители на Института за пътна безопасност откриха драстични разминавания между реалните данни и представената статистика от МВР за инцидентите с жертви на пътя.

Руслан Баждеков от Института за пътна безопасност коментира пред Bulgaria ON AIR, че от МВР мерят работата си с намаляване на жертвите на ПТП.

"Разминаването е такова, че август – броят на загиналите на пътя е по-малък от този, който е в септемврийския бюлетин. Едни 50 човека се губят, но това е суха статистика", поясни Баждеков.

Експертът е на мнение, че не може у нас да има толкова много абсурдни жертви на пътя. По думите му чак сега се осъзнава в България, че пътната безопасност е национален приоритет и ще има агенция, която ще контролира всички участници в този процес, сред които е и МВР.

Баждеков изрази своята готовност и тази на колегите си да помагат със своята експертиза за спирането на войната по пътищата.

"Експертизата трябва да бъде: конкретни мерки и мониторинг на тези мерки. Трябва да се започне със законодателството, тоест да се модернизира", настоя той.

По думите му е нужно експертно управление на националния проблем за пътната безопасност, а не с нея да се занимават чиновници, които само да броят загиналите по пътищата.

Експертът от Института за пътна безопасност беше категоричен още, че са нужни практически и нормативни действия, които да помогнат за драстичното намаляване на жертвите на пътя.

"Когато България започне да дава не повече от 100-на души, макар и това да е много, тогава ще кажем - Да, в България наистина работи пътната безопасност", подчерта още Руслан Баждеков.

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 2 години

МВР веднага да покаже живите-мъртви!

33

Анонимен

преди 2 години

Добро утро! МВР си прави стъкмистика - накратко, лъже - от 30 години насам.
Но за заплати са първо писта.

32

:)

преди 2 години

Боко да не се срамува и да си направи едно Министерство на Пропагандата. Министър - Цуки Цветанов (Ушака), зам. министър Магърдич Халвата. Ще си пускат стъкмистики, ще си правят рекламни филми и ще облъчват с фалшиви новини на воля.