Архив: Булфото

Представяме ви сигнал от платформата на HelpBook.info, който получихме тези дни и който е много актуален в светлината на събитията от изминалите дни - състояние на пътищата, задълженията на АПИ, ремонтите и поддръжката на инфраструктурата. Сигналът на нашия читател е за международен път Е79, за участъка от него Владая-София.

"Вече веднъж писах до АПИ по друг повод и там зададох въпроса: Кога този път ще се разшири? Отговориха ми, че не влиза в плановете им?! Затова отново пиша!

Участъкът от караулката на Владая до Княжево си стои все същия откакто се помня (на 42 години съм). Докога? Нали има брояч на пътя; някъде бях чела, че е отчетено да преминават средно около 70 000 автомобила на ден оттук в едната посока.

Как мислите, нормално ли е разстояние, което по принцип се изминава за по-малко от 10 минути, да не може да се вземе за 30?", задава въпроси читателката ни.

"Всеки Божи ден в пиковите часове, специално сутрин, е малък ужас. Кой от АПИ не разбра, че почти цялата тази част на България, работеща в София, всеки делничен ден пътува за работа! Това са Дупница, Кюстендил, Благоевград, Перник, Владая, Мърчаево... може би на уважаемите АПИ им се струва малък, незначителен броят преминаващи.

В 21 век, за тези 30 години шеметна демокрация, не се намери никой, ама абсолютно никой, който да се захване и да направи /възложи/ изпълни един грамотен и отговорен проект, който да разреши този проблем! Чувала съм какви ли не оправдания, част от които: "Накъде да се разширява - няма накъде. Има къщи, живеят хора в тях, скъпо е да се отчуждават имоти и т.н."

Това в никакъв случай не може да бъде оправдание, да не говорим, че за участъците, където не може да се отчужди имотът, да вземат за пример Япония, където на пилони издигат пътищата.

Не съм експерт, но от обща култура имам някаква идея. Сигурно "компетентните органи" веднага ще кажат, че няма начин. В крайна сметка на вас това ви е работата и ние (като данъкоплатци) за това ви плащаме - да намирате решения, да бъдете про-активни, креативни, гъвкави! Не само да вдигате рамене и да викате: "Не става!".

Освен че пътят трябва да бъде разширен, другото ми питане е кога ще бъде осветен - и за това съм писала, и за това ми бе отговорено, че отговаряла Столичната община, ако не се лъжа. Честно казано, на мен като на изряден данъкоплатец, осигуряващ препитанието на бая на народ, ми е все тая кой отговаря; не намирам за особено трудно и сложно за организиране институциите да си комуникират помежду си да си направят работни групи и да излизат с решения по даден проблем, а не само да си прехвърлят топката!

В интерес на истината преди няколко години отнякъде се появиха някакви пилони, които видимо бяха предназначени за монтиране на улично осветление - забиха три-четири от тях в земята, останалите струпаха на купчина, която по-късно изчезна... никой не разбра какво се случва.

Миналата година, разбира се в доста неподходящ момент, имаше ремонт на част от участъка - елате да видите как са направени канавките. В тая държава няма кой една канавка ли да направи?

Към момента на доста места "канавките" са запушени от паднали клони; от своя страна покрай пътя в гората има жици, част от електропреносната мрежа. Та покрай тях са разчистени дърветата, така че да не пречат на жиците, но пък са останали нахвърляни по земята и при един по-бурен вятър или по-проливен дъжд, като нищо съвсем ще запушат канавките или направо ще ни препречат пътя.

Е хубаво, който разчистил покрай жиците - разчистил. Обаче защо никой не се погрижи да разчисти и земята около пътя? Какво чакаме да се случи?

Няма ли кой от страна на АПИ да инспектира и да контролира тези неща? Много ли е сложно "институциите" да си разговарят помежду си и да се контролират едни други; защо да не може да се уреди в случая АПИ или дори и КАТ да се свърже с енергодружеството и да ги накара да си извозят боклука, защото ще пречи на пътя, ще запуши канавките, ще представлява опасност за преминаващите...

Все неща, които никак не е сложно да се изконтролират, стига да има желание...Та по всички теми, които отворих - кога ще има някакви резултати, или ще чакаме 2980-а?

Предполагам, че ако ми бъде отговорено ще бъде нещо в смисъл: "Това не е наша работа".

Както казах и по-горе - идеята е да сте проактивни и креативни, сами да предлагате решения, да търсите нов подход, а не да карате като чиновниците от 1954-а, защото хората виждат нередности, сигнализират и в най-добрия случай получават отговор, който гласи, че "Това не е за нас, обънете се към еди-кой си".

Ами защо не промените нещата и не започнете вие сами да адресирате сигналите към когото считате, че трябва?
И така: Кога ще разширите тази част на пътя, кога ще го разчистите, кога ще го осветите? Все пак говорим за международен път!"

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook!

Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase