Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Сушата в Централна Европа унищожи тонове плодове и зеленчуци, а производителите са категорични, че това е най-слабата реколта от 40 години насам. У нас дъждовното време развали реколтата на земеделците.

Производителите, които пласират стоката си на най-голямата борса в страната край петричкото село Кърналово, се оплакват, че продукцията им не зреела качествено.

Това се случвало заради високите температурни амплитуди. Времето оказвало най-голямо влияние върху доматите, които тези година не успели да узреят успешно.

Рязката смяна от сухо и топло към прохладно и дъждовно лято нанесе сериозни щети по продукцията на зеленчуци в Петричко.

На входа на борсата стои усмихнатата баба Зоя, която твърди, че всички я познавали.

"Нито една не расте нормално, именно от тия аномалии в температурите. Значи ту силна горещина, ту студено, ту валежи и продукцията хем не е качествена, хем вече почти е ликвидирала", споделя производителката пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Според анализ на Световната банка, ако България не предприеме действия за адаптиране към измененията на климата, след 2050 г. се очаква рязко обедняване на населението на страната, както и негативни темпове на растеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

добруджанец

преди 5 години

Не знам как е из цялата страна но при нас щом почнаха да хвърчат много самолети нямаме нищо.Никога до преди 5,6 години е нямало над 600 самолета да прелитат всеки ден при нас.Има ли връзка?

21

:)

преди 5 години

Уважаема Световна банка, ако България не вземе мерки, след 2050г. домати ще трябва да се гелдат до Алекандер платз. Мислете за бъдещето - изгорете рапицата, изкопайте бетона... Бъдете готови. Между другото в България от 15 години доматите са гръцки (не че е лоша реколтата, а още има ембарго за Русия и нямат идея какво да правят с нашите)

20

ами сега!?

преди 5 години

Кой както иска да го приеме,но българите ще обедняват все повече и повече,не само заради лошата реколта като сегашната.Който поне малко разбира от икономика ,не може да не се съгласи ,че условията за производство/с някои изключения/ в България на каквото и да е,са влошени рязко в сравнение с 1989г,както и това,че вече няма специалисти.На какво се крепи икономиката в България е отделна тема,но сегашното състояние е червена лампа за предстоящата катастрофа!?

fallback