Снимка: архив, Булфото
fallback

Повече от половината фирми у нас искат да отпадне защитата при уволнение за хората с увреждания. 
Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата, поръчано от bTV.

Допитването до бизнеса е на тема: "Как повече хора с увреждания да се включат като работещи?". Проучването е провокирано от предложенията на държавата да се въведат квоти за наемане на хора с трайни увреждания, а когато не се изпълнят, да следват санкции.

19 на сто от фирмите са наели човек с увреждане през последните 3 години, сочат данните. 77 на сто - не са наели такъв човек. Причините - не е имало такъв кандидат, естеството на работа не позволява, и на трето място - заради защитата, която имат срещу уволнение.

Oще по темата

Повече от половината фирми, участвали в допитването, са поискали именно отпадане на тази защита като стимул за бизнеса да наема повече хора с трайни увреждания.

Бизнесът е против да наема определен от държавата брой хора с увреждания. 35% от фирмите искат по-голяма подкрепа за  адаптиране на работните места,  45 на сто - за допълнително обучение и квалификация, а най-много - 52 на сто - искат да отпадне защитата срещу уволнение. Сега човек с увреждане може да бъде отстранен, ако инспекцията по труда го разреши.

Цветан Симеонов, от Българската търговско-промишлена палата, обясни, че "ако има хора, които не изкарват заплатите си в предприятието, а се ползват със защита при уволнение, това би влошило техните пазарни резултати".

Повечето фирми, участвали в допитването, разчитат на собствени средства, за наемането на хора с увреждания. За последните 3 години едва 17 на сто са използвали програми за субсидирана  заетост, по които са наели по 1 човек.

Такава е гледната точка на бизнеса. Отговорът на държавата ще видим в новия закон за хората с увреждания, който се очаква да бъде публикуван за обсъждане през идната седмица. От социалното министерството лаконично казват, че в него са записани насърчителни мерки за бизнеса - субсидии, данъчни преференции, икономически стимули и облекчения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 5 години

Дано не ви се налага на умуващите тук да изкарвате насъщия с огромна болка, заради заболяването си. Просто защото искате да дишате още малко... Дано не ви се налага, защото тогава от същия пиедестал, ще врещите до небето, но масата няма да прояви съчувствие...

43

Иванов

преди 5 години

В България има няколко категории инвалиди. Първа - такива които по нищо не се отличават "нормалните", и те си работят навсякъде. Втора - мързеливци които са работоспособни и живеят на гърба на другите работници. Знаят че закона ги пази и здраво злоупотребяват. Трета - хора с тежка инвалидност които искат да работят, но не могат. Работниците изкарват и техните пари и се дразнят. На последните две групи работодателите нищо не могат да направят заради закона. Затова не искат и да ги видят.

42

ИЗВЪН

преди 5 години

В България... мързела инвалидизира хората !!!... а не физическите недъзи

fallback