Кадър: Bulgaria ON AIR

Тройна съдебномедицинска експертиза е назначена по случая на починалата родилка в сливенската областна болница.

Представители на следствието са изискали цялата документация от раждането и последвалото лечение на Ренета Томова. Това съобщи директорът на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров пред БТА.

Още по темата

Съдебни лекари от Стара Загора ще извършат аутопсията. Уточнява се дали тя ще бъде направена на място, или тялото на починалата ще бъде транспортирано в Стара Загора. В сливенската болница е назначена вътрешна проверка по случая.

Становище на лекарската комисия ще има едва след като станат известни резултатите от аутопсията, поясни д-р Петров. По думите му, ако бъдат установени пропуски от страна на медицинския екип, извършил раждането, ще бъдат предприети съответните мерки не само от страна на лечебното заведение, но и от други компетентни институции.

Засега е ясно, че раждането е започнало нормално, но после са настъпили усложнения и по тази причина са приложени инструментални методи за извличане на бебето.

След раждането и на майката, и на детето, е направен скенер. Изследването показало, че те са в добро състояние. Според д-р Петров, Ренета не е имала травми по гръдния кош. Ден след раждането тя била настанена в реанимация с белодробен оток и високо кръвно. Там починала в петък.

Бебето Мария в момента е добре, под лекарско наблюдение и се консултира от специалисти. Лекарите се надяват частичната пареза на ръката, причинена от инструментите, скоро да отшуми.

Междувременно в Сливен трети ден семейството и приятели на починалата настояват пред областната болница, ако смъртта на Ренета е причинена от лекарска грешка, да има наказани.

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдение на Окръжната прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase