Трагичен случай на починала родилка хвърли черна сянка върху здравеопазването в Сливен.

Близките на 33-годишната Ренета са на мнение, че причината за това е натискът, оказан върху родилката от лекарите по отдавна отречения метод "форцепс".

Първоначалните заключения сочат, че причина за смъртта е белодробна емболия, но близките на родилката смятат, че тя е починала вследствие на странните методи на лекарите, приложени по време на раждането.

В знак на съпричастност стотици сливналии излязоха на протест пред болницата. Но кой да ги чуе - директорът на болницата е в отпуск, а д-р Таня Пашева, ръководила раждането, отказва коментар, докато болницата не излезе с изявление и не станат ясни резултатите от аутопсията на жената.

Още по темата

"Излезте и кажете истината за дъщеря ми! По този начин ли ще израждате вашата дъщеря?", обърна се тази сутрин почернената майка на Ренета към д-р Пашева.

"Искам да помоля прокурорите и следователите да ускорят нещата с аутопсията от независими лекари. Колкото повече време минава, толкова по-малък шанс има да се разберат нещата", посочи пред Bulgaria ON AIR Петър Томов, бащата на починалата родилка.

По думите му след седмица ще приемат новородената Мария в София на рехабилитация, бебето има мозъчен оток и пареза на едната ръчичка.

Какво доведе до трагичните събития и какво следва оттук нататък, пред Bulgaria ON AIR коментираха Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб" и Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

"Бащата ми каза, че раждането е водено от млад лекар, който не е могъл да се справи и са извикали д-р Пашева, но все още не знаем дали това е така или само бащата го твърди", каза Георгиева.

Стойчо Кацаров пък бе категоричен, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода при причиняване на смърт поради немарливост или незнание.

"Обществото трябва да настоява за справедлив процес. След като правораздавателните органи се произнесат, ще можем да коментираме", каза още той.

"Преди 2-3 седмици имаше изнесени данни от Евростат, че нивото на предотвратимата смърт в България е 42% - това означава, че почти половината смъртни случаи са могли да бъдат предотвратени", заключи Стойчо Кацаров.

Коментари Напиши коментар

91

За Кюстендилеца

преди 3 години

"Само един пример за алчната ,,бяла мафия,, - диабетиците са освободени от потребителска такса. Но точно в кабинет на ендокринолог/лекар,който лекува диабетици/ поне на 5 места има табела с потребителската такса !!!" Хахахаха, божееее, бай *** за да наплюе е склонен и да се изложи като кифладжия с познанията си за ендокринните болести. Важното е да е взел отношение, много" компетентно", по всякакви теми. Смешници! И те ще съдят, кой крив, кой прав?!?!?!

90

Революционер

преди 3 години

Да живее стройната медийна кампания с мото "Лекарите са в корена на всички злини!". Да ги *** и България да пребъде! Ще ни лекуват журналята, врачките и шаманите! Урааа!

89

До m

преди 3 години

Ами като станат банкери и бизнесмени, кой ще плюете бре? И при кого ще ходите да ви "убие" с лечение? То, че не си струва, всички нормални медицински служители са наясно. Но, карайте без тях, щом можете... Пък те ше идат да изкарват пари.. И тия 30000 къде си ги сънувал. Е да 20-30 доктора в държавата сигурно вземат... от десетки хиляди в съсловието....