Снимка: архив "Булфото"
fallback

Волтова дъга уби десетки щъркели от защитения вид "Бял щъркел" в района на село Малко Кирилово, община Елхово.

Загинали са 50 животни, 4 са във влошено състояние, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води - Стара Загора, цитирани от "Фокус".

Два са сигналите за умрели и ранени щъркели, постъпили в РИОСВ вчера. Според хората, алармирали институциите, причината за смъртта на животните е волтова дълга.

Oще по темата

Пристигналите на място служители на РИОСВ – Стара Загора са открили телата на щъркелите около стълбовете на минаващ далекопровод от село Малко Кирилово за село Гранитово.

Ранените щъркели са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за оказване на медицинска помощ. РИОСВ – Стара Загора е уведомила електроразпределителното дружество EVN за изясняване причината за смъртта на останалите щъркели.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е защитен вид, включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие.

От РИОСВ - Стара Загора напомнят, че когато намерите животно или птица от защитен вид в безпомощно състояние, е препоръчително да потърсите съдействие от съответната регионална инспекция или горско стопанство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен Днес на пътя от пловдив към свиленград видях грозна и покъртителна картина.Убит щъркел на пътя и грозно разпартушинено тяло,а другият безпомощно обикаляше около партньора си без да съднава че е на средата на оживен път ,опитвайки се да я събуди! Питам се кой беше този бездушен *** който съвсем хладнокръвно убива такова благородно същество? С какво му попречи ?Не можеше ли да вдигне крака от газта за секунди ,за да излети птицата? Мислим си че владеем природата ,но тя ще ни убие

17

Хихихи

преди 5 години

Тук всеки се позиционира за гений - като онзи Наполеон,който командва Армиите си от Четвърти километър

16

Анонимен

преди 5 години

природата, макар и подчинена на жестока йерархия, е красива и функционална; не понася *** и излишеството. всичко изглежда хаотично като цяло, но същевременно е подредено в единици, в които съществува хармония. жабата не се опитва да живее в планината. рибата не се състезава с лъва. щъркелът е точно по пътя си, който хората му отнемат. но бездарникът, необразованият, простакът искат да доминират, да изкачат "планината", която не е за тях, да докажат, че имат нещо в пихтиите си, наречен мозъци

fallback