Снимка: архив, Булфото
fallback

19 оферти бяха подадени за модернизация на жп линията Елин Пелин - Костенец. Участъкът е с обща дължина 51 км и е част от жп трасето София - Пловдив.

Проектът на стойност над 1 милиард лева е най-мащабният за този програмен период на ОП "Транспорт". Предвижда се да бъдат изградени над 20 километра тунели и 23 моста и виадукти с обща дължина около 3 км.

След модернизацията, която трябва да приключи през 2023 г., между София и Пловдив ще се пътува само за час, обявиха от Министерството на транспорта при отварянето на ценовите оферти.

Така ще стане факт и първата скоростна жп магистрала от София до Бургас и Свиленград.

"Този проект предвижда изграждане на 160-километрова линия и модернизация на абсолютно всички централизации по гарите. Тоест изграждане на маршрутно-компютърни централизации и GSMR", обясни пред БНТ инж. Красимир Папукчийски, ген. директор на НК "ЖЕлезопътна инфраструктура".

Така пътуването между София и Пливдов ще се намали до 1 ч. и 15 минути. В момента е 2 часа и 38 минути, уточни той.

По думите му скоростта на движението от София до Пловдив ще бъде 160 км. за конвенционални влакове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Бг.реалност

преди 5 години

Идват избори и бочко захлебва здраво 6те милиона шарана.Плочата с песни за магистрали,за соц.слаби политици,за по-високи доходи,а сега и с новия хит- БДЖ за час :))))Давай боко,давай.Само не забравяй за бис да ни изпееш:Геноцид за бг.народ.Благодарение на всички вас от 90та год насам над 2мил.и половина бългъри работят и живеят в чужбина и се увеличават с всяка минута.

24

Ха ха ха ха

преди 5 години

А през 2030 БДЖ откривало линияПловдив-Луната-кратера КоперникХа ха ха ха ха ха ха Ама вие там умора нямате беееее :)))След като боко и президента ги изкарахте соц.слаби сега и това.Хора,спрете тия гъби дето ги пушите ей!Върнете се в на ша та реалност.Тази чалгаро-абсурдистанската имам предвид.Незнам за коя българия и кое бдж говорите,но сте смешни и жалки.

23

Анонимен

преди 5 години

Едно време пътувах София - Пловдив с влака за 1 час и 55 минути. Сега десетилетия по-късно се пътувало 2 часа и 38 минути!!! Напредък има при демокрацията и пазарната икономика. Ако тази отсечка наистина струва милиард, има ли смисъл да се прави?! Ще я напарвят, за да фалират БДЖ и новия горд дебеловрат собственик ще разполага с имущество за милиарди срещу жълти стотинки.

fallback