Снимка: Булфото, архив
fallback

От 2019 година стартира реализацията на мащабния проект за поетапното създаване на нов градски център на Велико Търново. Това ще стане върху територия от 190 декара, колкото е площта на Старото военно училище, съобщиха от общината.

За целта, по инициатива на кмета Даниел Панов, Община Велико Търново обяви международен архитектурен конкурс за проектиране на експозиционен център - първата сграда в бъдещата централна градска част, както и за градоустройствени концепции за развитието, пространственото и устройственото планиране на цялата територия. В тази част участниците предлагат различни решения - голяма пешеходна зона, зелени площи, паркове и спортни зони, музеи и туристически атракции.

Общо 62 идейни проекта за експозиционен център и концепции за градоустройствено решение са били подадени от архитекти от цял свят. Разработките са оценявани от 9-членно жури, чийто председател бе проф. Георги Станишев.

На първо място авторитетното жури от архитекти от шест държави класира проекта на арх. Клаудио Нарди от Италия. С него предстои сключването на договор, както и провеждане на необходимите процедури, предшестващи изработката на технически проект за строителството на експозиционния център и съпътстващата инфраструктура.

С идейния проект Община Велико Търново ще кандидатства за финансиране по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020.

"Именно със строителството на първата сграда ще бъде поставено началото на цялото развитие на територията на Старото военно училище.

Подадените 62 проекта пък ще бъдат подредени в изложба. Великотърновци ще могат да се запознаят с идеите за градоустройствено планиране на новия център, които ще бъдат подложени и на обществено обсъждане. Архитектите предлагат "зелени пешеходни булеварди", подземни улици и паркинги, за което да бъдат ползвани и съществуващите траншеи, голямо централно ларго, нови обществени сгради - библиотека, музеи и др. Наборът от тези идеи ще бъде ползван за изготвяне на нов устройствен и регулационен план на територията от 190 декара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 5 години

До БобчоЪмммм... идват от съседните градове ? Училището, в което учих ще бъде закрито до няколко години, защото няма деца - вече дори започнаха да запечатват етажи. Търновският университет е пред закриване, а той държи активен целия регион. По улиците цели етажи от блоковете са видимо необитаеми от години и броят им расте. Заплатите на повечето места не надвишават 600 лева и то при над 10-часови работни смени. По улиците се набива на очи жестока депресивна картинка-пустош и туктаме някоя баба.

15

ХА-ХА-ХА !

преди 5 години

Почва, ама не баш !Този проект го почват от 15 години и още няма една плочка поставена.Факт !

14

Бобчо

преди 5 години

Ако където и да отидеш ти предлагат винаги 500лв., то проблема май е в теб. Погледни се в огледалото и се попитай имаш ли някакви специфични умения, който биха ти донесли ползи, какво въобще можеш да правиш. Ако можеш само да хейтиш по форумите, то ти май вече си си намерил работа. Ама ми се струва, че и от там повече от 500лв не можеш да изкараш.

fallback