fallback


"Има настроения срещу мен в село Шарково", каза баба Дора, която се превърна в символ на протестите на животновъдите срещу евтаназията на животни, болни от чума в страната.

Според баба Дора хората в селото са се настроили срещу нея, защото единствено нейното стадо не е избито.

"Изкарах тежка нощ. Нямам думи. Гледам си животните. Не вярвам, че няма да умъртвят животните. Всички се настроиха срещу моите животни. Искам животните ми да играят, да са живи. Искам да кажа на управляващите да не се избиват здравите животни", сподели женицата пред репортера на Bulgaria ON AIR Стиляна Георгиева.

Oще по темата

Въпреки решението на кризисния щаб днешната евтаназия да бъде отложена, кметът на Шарково казал на баба Дора, че нейното стадо не може да бъде запазено и може да бъде евтанизирано още днес.

Фермерката категорично отказва да си даде стоката срещу компенсация.

"Казах им на кметовете и полицаите – ако мога всичко бих направила, за да спася животните си", посочи тя.

Категорична е, че не иска парите от обезщетенията: "Тия пари не могат да ми заменят животните. Не им ща парите".

Междувременно блокадата пред къщата ѝ продължава, като там са се събрали хора от цялата страна, за да защитят последното стадо в Шарково.

Те все още не вярват, че има чума по животните и че евтаназията е наложителна.

"Две са стадата, в които има констатирана положителна проба – едното е на баба Дора и още едно – в Болярово. Трябваше да пристъпим към евтаназия на животните, но ние ще я отложим", заяви на извънредна пресконференция министърът на земеделието Румен Порожанов.

По думите му, цялата дезинфекция, която е необходима на населеното място, се извършва под усилен контрол.

"Всички проби от стадата с животни са качени на сайта на Агенцията по безопасност на храните. Има още проби, от които очакваме резултат. Надяваме се болестта да бъде овладяна в районите, в които е установена", добави той пред нова тв. 

"Пробите са направени в лабораторията "Монпелие", уточни директорът на Агенцията по безопасност на храните.

А министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова за ограничаване движението на хора в района с цел да се избегне разпространение на заразата извън района, който е под карантина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

234

Анонимен

преди 5 години

Защо гражданите казват какво да се прави в дадената ситуация . Че то ако войската започне да дава акъл и заповеди на командирите си тва не е никаква войска . Бат Бойко е много мекушав само Адолф Хитлер оправя такъв смотан народ

233

Мъка, мъка

преди 5 години

От ЕС последните новини са, че няма да платят за избитите животни, защото нямало доказана чума! Хитрата сврака ... с двата крака!

232

НАБЛЮДАТЕЛ

преди 5 години

Я стига с тая ч у м а и с тия истерии за болести! Хората дето пазят стадота на жената в Шарково пиха току-що издоено мляко от козите в един репортаж. В нета го има. Тези хора много добре знаят , че няма никаква зараза. Едно болно животно веднага си личи- омърлушено, не яде... Това е още една гнусна лъжа като отравянето на Скрипал, дето не ги показаха въобще. Лъжи, далавери, корупция и гнус цари в западния свят !

fallback