Снимка: БТА
fallback

Три от най-големите застрахователни компании у нас не предлагат полица, която защитава стопаните от появата на чума по животните.

Oще по темата


Причината - нямало търсене на подобна услуга. Данните са на най-големия застрахователен брокер у нас.

Допреди дни стопанка отглеждала близо 130 животни. Заради чумата, ветеринарите умъртвили всичките. Нито едно от тях обаче не е било застраховано, тъй като фермата била съвсем нова, съобщава Bulgaria ON AIR.

Списъкът с болести, които покрива застраховката е ограничен. Стопаните плащат като застраховка около 11% от стойността на всяко животно. Или за стадо от 20 овце, полицата би струвала около 500 лв. годишно.

Ако стопанинът изрично пожелае, компанията може да включи заболяването в покриваните от тях щети. Ако го прецени обаче като твърде рисково, е в правото си да поиска повече пари или да откаже сключването й.

Ако застрахователите обаче се съгласят, задължително условие е животните да са здрави. И още една уловка: В рамките на 15 дни след подписването й, застрахователят не носи отговорност за заболявания, които могат да се появят.

И както сочи практиката след предишни епидемии, сега се очаква бум на търсенето на застраховки срещу чума.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 5 години

А ИМА ЛИ ЗАСТРАХОВКА СРЕЩУ ЧЕРВЕНА Ч У М А

17

Alek

преди 5 години

До АнонименВидно е ,че нямате опит в застраховането :D Застрахователите си плащат стига събието което сте претърпели да е включено в полицата Ви. Когато се сключва застраховка се посочват какви рискове иска клиента. Повечето пъти клиента ,за да заплати възможно най ниска премия изключва голяма част от рисковете по договора и при събитие сочи с пръст и плюе по посока на застрахователните компании. АКо имаш право по договор и не ти е платено обезщетение много бързо КФН ще се намесят.

16

Анонимен

преди 5 години

Чумата Борисов

fallback