Снимка: архив, Булфото

Има ли чума по животните и законни ли са действията на правителството по евтаназирането им. По тази тема останаха разделени управляващи и опозиция след извънредното заседание на председателския съвет в парламента, продължило близо два часа.

Още по темата

Според мнозинството има заболяване по животните, което трябва да се спре незабавно, и действията по унищожаването им са напълно законни. Управляващите се ангажираха и че стопаните ще бъдат обезщетени в най-кратки срокове. Червените обаче оспориха всички взети мерки досега и ги нарекоха незаконни, а соцлидерката Корнелия Нинова поиска оставката на земеделския министър Румен Порожанов заради случая.

"Искаме оставката на министър Порожанов, да не си измиват ръцете с директора на БАБХ Дамян Илиев", настоя Нинова.

Тя допълни, че в момента освен опасност от зараза, има опасност и от ескалиране на напрежението и сблъсъци.

Земеделският министър Румен Порожанов контрира, че няма нищо, което да не е свършено както трябва. Той все пак призна, че най-големият пропуск е бил в комуникацията и информираността.

"Темата с оставката ми не е кой знае каква. В момента, в който премиерът каже, всеки министър може да си тръгне", коментира Порожанов.

Според шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък искането на оставката бил системен ход на опозицията за опит да свали кабинета. Червените не предлагали и алтернативни мерки за справяне с кризата, а само казвали, че досегашните са неправилни.

"Чумата е установена на територията на областите Ямбол и Бургас, като в тези области са локализирани 7 общини", обясни Цветанов.

Той допълни, че в тези райони има общо около 300 000 овце и кози, а във въпросните 7 общини - около 30 000. За момента там са евтаназирани около 4000 животни.

"Действията на БАБХ са навременни и съгласно българското законодателство. Чума в България има", категоричен бе Цветанов и обеща, че обезщетенията ще са в максималните размери и изплатени в най-кратки срокове. Той добави и че ще се работи за по-доброто информиране на хората за случая, като в това ще се включат и кметовете на населените места.

От своя страна земеделският министър Порожанов обяви, че ще бъде наета държавна компания, която да дезинфекцира засегнатите територии, тъй като почистването няма да бъде по силите на малките стопани.

"Съмнения дали има чума или няма, за нас няма. Затова сме взели съответните мерки. Всяка заповед за евтаназия е придружена със съответните протоколи", категоричен бе и шефът на БАБХ Дамян Илиев.

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров пък посъветва да не се спекулира с чумата по животните в Странджа, тъй като е опасно за всички.

"Хора, които тръгват да ловят риба в мътна вода, да извадят въдиците и да приберат такъмите! Не трябва да се внушава, че нещо се върши незаконно. Всичко като мерки е точно", отсече Сидеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase