Снимка: Dariknews
fallback

Една история, позната до болка - селско читалище с история тъне в руини. Това е историята и на читалище "Просвета" в село Ивански, което в продължение на години се помещава в красива сграда, която днес е почти срутила се.

Покривът е паднал, стените се рушат, а стъкла по прозорците липсват.

Историята й започва преди 90 години, когато жители на селото започват строежа с доброволен труд. През 1929 г. тя е завършена и се превръща в център на културния живот в Ивански.

Леля Йорданка е на 76 години, но отлично си спомня за забавите в читалището.

"В предверието имаше бюфет, а в салона - сцена. И филми прожектираха. А когато имаше някакво веселие - столовете бяха наредени по края на стая. Там седяха майките, за да следят какво вършат дъщерите", разказва пред "Дарик" жената.

В средата на 70-те години е построена нова сграда и постепенно дейностите се изместват в нея.

Старата сграда обаче продължава да се ползва. Преди 30 години пък покривът е напълно сменен. И това, според местните, довежда до днешния резултат.

Получиха се течове, започна нещо да се клати и докато мислехме да изнесем всичко и да вземем някакви мерки и през зимата покривът падна, обяснява председателят на читалище "Просвета" Теменужка Симеонова.

Преди две години покривът на читалището се отваря за... небето и оттогава започва разрухата.

Още преди да се стигне до събарянето на покрива от читалището кандидатстват в министерството на културата с проект за ремонт на стойност 30 000 лева.

Секретарят на читалището Димитричка Христова обяснява, че от ведомството отпуснали само 3000 лева. За да не се загубят парите, били инвестирани в ремонт на новата сграда.

Дарител от селото дал 3000 лева, а читалището успяло да осигури още толкова от ренти. Парите обаче не стигат за голям ремонт, затова в селото се надяват на дарителство, за да успеят да вдъхнат живот на старото читалище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 5 години

до 30Нашата "църква" е била винаги продажна и нагаждаческа и под похлупаха на гръцката епаршия (по време на турското робство) - слуга на падишаха! Тия ги разправяй на тетка ти Петка! За справки - народната приказка Хитър Петър! Едно полу-порутено читалище не ни оправя битието но факт е че българските родоглупци хич ги не грее що става с него!

30

Анонимен

преди 5 години

Така и така ни бъркат в джоба, но нека да е за култура. Такива хора като теб не градят общество, докато си мислят само и единствено за "джоба" и пази боже някой да ти пипне лева. Аз нямам нищо против парите ми да отиват за такива цели. Невежа

29

Анонимен

преди 5 години

Хайде всеки да гледа себе си и да спрем да се сравняваме с останлите. Културен паметник е и защо да не го реновират. Колкото повече - толкова по-добре. Стига сте затривали културата. Това е гръбната на едно общество и докато има хора, за които това е безмислено ще продължава да доминира чалгата, пошлостта и неграмотността.

fallback