Снимка: МРРБ

Ремонти по пътищата на България няма да спират нито тази, нито другата година. За страната ни предстоят добри дни в пътния сектор, обяви строителният министър Николай Нанков и обясни: "Хубавата новина от последните седмици, е че Европа ще запази финансирането за обновяване на пътища и през следващия програмен период".

Освен от структурните фондове по оперативните програми на ЕС, за ремонт на пътища след 2020 г., три пъти повече средства се очакват и от тол системата, каза още Нанков. Той обясни, че с тези средства ще се строят магистрали, скоростни пътища и ще се рехабилитират второкласни и третокласни пътни отсечки.

Нанков отчете, че през тази година ще бъдат рехабилитирани 1000 км републикански пътища. Догодина, с приходите от тол системата, заедно с европейските средства, се очаква да бъдат ремонтирани 2000 км, каза още той, цитиран от пресцентъра на ведомството си.

Още по темата

Министърът обясни, че с въвеждането на тол системата от нова година ще започне решаване на системния проблем с недофинансирането на пътния сектор.

"Ако преди 15 години бяхме въвели подобна система за тарифиране, въобще нямаше да коментираме състоянието на пътищата от трети, втори клас, камо ли общински пътища. След 6 до 7 години след въвеждането на тол системата и генерирането на около 1 млрд. лева на година ще имаме достатъчен ресурс за 6 до 7 години да рехабилитираме всички 8000 км пътища в лошо състояние", изчисли министър Нанков.

Той добави, че до края на август ще е готова методиката за тарифиране на тол системата, която се изработва от Световната банка, след което ще започне обществено обсъждане за предлаганите тарифи, с които ще се облага преминаването на тежкотоварни автомобили по републиканските пътища.

Регионалният министър обяви, че до края на седмицата се очаква подписване на споразумение за строеж на тунел под връх Шипка.

"В петък ще подпишем с 4 китайски компании. Те имат заявен интерес не само към тунела под вр. Шипка, а изцяло към магистрала Русе – Велико Търново, плюс нов мост при Русе – Гюргево", обясни още Нанков.

Днес той и членът на Управителния съвет АПИ инж. Дончо Атанасов направиха първа копка за рехабилитацията на 50 км от третокласния републикански път IIІ-663 Чирпан – Симеоновград.

По-късно заедно с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, Нанков направи и първа копка за рехабилитацията на 32 км от второкласния път II-59 Момчилград - Крумовград – Ивайловград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase