Снимка: Булфото
fallback

На този етап читалище "Светлина" в град Шипка не може да бъде възстановено, обяви  министърът на културата Боил Банов в сутрешния блок на bTV.

Oще по темата

"То е частна общинска собственост, изоставено е от повече от 20 години. Общината пряко отговаря за тази сграда. Това не е прехвърляне на отговорност, това са факти", уточни министърът. Той категорично отрече информацията, че читалището е под шапката на Министерството на културата.

Според министъра за ремонт на емблематичната сграда ще са необходими минимум 3 милиона лева.

Все пак Боил Банов се ангажира да започне процедура по обявяването на читалището за паметник на културата, но уточни, че това няма как да промени бързо и кардинално ситуацията. И все пак ако това стане факт, по програми на министерството може да се започне частичен ремонт, като например такъв на покриви и конструкции.

"Това е един от начините то да се съхрани устойчиво", посочи Банов.

На въпрос дали сградата може да се превърне например в музей, Банов заяви, че това минава през решенията на местната власт.

"Това, че общината няма пари, е тъжно. Бил съм в това читалище, преди 10 г. изглеждаше по същия начин. Разграбили са го хората от този град, това са нашите деца", заяви Боил Банов.

По думите му проблемът е, че парите за културна инфраструктура, включително по европейските програми, са малко.

"Това, което можем да направим, е в следващия програмен период да защитим тезата, че културната инфраструктура има нужда от подкрепа и от европейско финансиране много повече от сега", посочи Банов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

карай да въврви!

преди 5 години

Общо-взето ще бъдат хвърлени на вятъра пари! С 1200 жители на т.нар. град Шипка, въпросното читалище ще си остане един безсмислен безжизнен паметник, но ламя на средства за съществуването му. Пък да му назначат и администрация, ще бъде върхът на безумието! Важното е, че очакват да паднат европейски парички. Все ще се настърже на джоб евро-талаш за тоз-оня!

10

Кайзер

преди 5 години

В град Шипка освен че няма махала, няма и нито един бразилец. Прекрасно място за живеене е, уникална природа, чист планински въздух в полите на Балкана, съчетана с мистиката на траките запазена в астрономическите подмогилни съоръжения (наречени гробници).В това читалище премина моето детството и ми е страшно болно да го гледам в това състояние. Засега явно държавата или общината отново абдикират. Може да се направи дарителски фонд като за начало

9

няма спасение

преди 5 години

В Шипка ромската махала така се е разраснала, че имаш чувство че в града не живеят българи. То на ромовете само читалище им липсва. И да го възстановят скоро пак ще добие образа на разрухата.

fallback