Снимка: архив, Булфото
fallback

Два са основните фактора, които излизат на преден план като водещи за трагичния инцидент на авиобаза "Крумово", при който загинаха двама военни пилоти, а бордовият инженер пострада.

Техническата страна на причината изглежда най-основателната, а именно повреда в опашния винт, която е довела до рязкото падане на вертолета. Експертите са категорични, че годишните летателни часове на военните летци са крайно недостатъчни.

Oще по темата

"За съжаление трябваше да се стигне до този трагичен инцидент, за да се разбере какво означава констатацията и предупреждението, записани в годишните доклади за състоянието на отбраната и на въоръжените сили от поне 5 години. Става дума за констатацията, че българската армия изпълнява със затруднения своите задачи с риск за военнослужещите", подчерта бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Според него, ако се осигуряват ресурсите, необходими за поддържането на техниката, то летенето не е опасно.

"Неуместно е да говорим за ремонт на остаряла техника", отбеляза Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият военен министър посочи няколко посоки, в които държавата може да тръгне, за да подобри състоянието на армията.

"Първата посока – ремонт на наличната техника, втората посока е модернизацията, третата посока – превъоръжаването, с което да преодолеем техническата пропаст между армията ни и партньорите ни в НАТО. Оптимист съм, че проектите за модернизация и превъоръжаване ще се случат, но съм скептичен, че до края на годината ще се сключи договор", изтъкна той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Flot

преди 5 години

Imate helikoptari...padat helikoptari....normalno...nemate lunohodi...ne vi padat lunohodi...sluchvat se takuva nesta...daje i na zvezdite, na kometite...i te padat poniakoga...ama kosmosa ne sa vazbujda kato vas ot bg politici ...

75

ТРЕЗВОМИСЛЕЩ

преди 5 години

Не само на армията (апропо, имаме ли армия) а на държавата (апропо, имаме ли държава)?

74

дъжд

преди 5 години

Сега като закупим за 3 милиарда нови самолети какво падане ще става.

fallback