Снимка: Reuters

Глоби от 50 до 100 лв грозят 40 майки, които са отказали задължителни имунизации на децата си.Преди да се наложат санкциите, до родителките ще бъдат изпратени писма с обратна разписка да се явят в РЗИ за разговор.

Това бе оповестено на работна среща в здравната инспекция в Пловдив, на която присъстваха представители на пациентски и ромски организации и на общината, пише "24 часа".

"Практиката ни е да провеждаме срещи със семействата, за да се опитаме да ги убедим в необходимостта от ваксините. Благодарение на тях смъртността от инфекциозни заболявания у нас е спаднала рязко", обясни д-р Петринка Крачанова от РЗИ. И даде пример с детския паралич, от който има само единични случаи след 1958 г., когато е започнала имунизацията срещу него.

"Много образовани майки се подвеждат от форуми и отхвърлят ваксините, рискувайки здравето на децата си. Обжалват глобите в административния съд не заради размера им, който е нисък, а защото приемат за своя кауза войната срещу имунизациите", посочи д-р Крачанова.

Такъв бил случаят със съпруга на бивш летец от карловското село Иван Вазово, на чиито 5 деца не са поставени никакви ваксини. Жената е оспорвала в съда всички санкции от РЗИ. По думите на д-р Крачанова в момента имало яростна съпротива срещу тривалентната ваксина против морбили, паротит и рубеола.

В социалните мрежи се бълвала невярна информация, че препаратът отключвал аутизъм или множествена склероза. Истинска истерия се е разразила в интернет и срещу реимунизацията срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиеомиелит при 6-годишните.

"Ако не се направи, децата няма да бъдат предпазени от тези тежки инфекции", категоричен е директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева. Тя добави, че вузовете в чужбина не приемат наши студенти без имунизационен паспорт. Документът се изисква и при по-дълго пребиваване зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase